Radar · Nyheter

Elever vill slopa nötköttet i skolan

Sjätteklassare i Strömstad vill att nötkött ska sluta serveras i skolan.

Sjätteklassare i Strömstad föreslår att kommunen, för att värna om miljön, ska besluta att slopa nötköttet i skolan.
– Jag blir lite överraskad. Ska man sluta äta fisk också? Det är lite drastiskt att säga att vi ska sluta med nötkött, säger Mats Granberg (S), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, till SVT Väst.

När en en sjätteklass på Odelsbergsskolan i Strömstad skickade in en skrivelse till kommunfullmäktige med uppmaningar om att värna om miljön, föreslog klassen att nötkött borde sluta serveras på kommunens skolor. Ett förslag som Feministiskt initiativ tog upp och lade en motion om.

– Det är ett sätt att respektera eleverna och ge en röst åt dem. Vi måste få ner köttkonsumtionen. Nötkött är den största miljöboven om man jämför med andra köttsorter, säger Marielle Alvdal (Fi) till SVT Väst.

Mats Granberg (S), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, tycket däremot inte att förslaget är bra.

– Jag blir lite överraskad. Ska man sluta äta fisk också? Det är lite drastiskt att säga att vi ska sluta med nötkött, säger han.

Och trots att det var skolelever själva som lade förslaget fortsätter han:

– Min uppfattning är ändå att om man skulle säga att nu är det stopp på nötkött i skolan så skulle föräldrar och elever reagera.

Nu är förslaget ute på remiss och ska kommenteras av bland annat barn- och utbildningsnämnden. Enligt Mats Granberg kommer Socialdemokraterna inte bifalla motionen om den skulle komma upp till omröstning.