Radar · Nyheter

Vulkanutbrott bakom lila solnedgångar

Den 22 juni fick vulkanen Raikoke på den ryska ögruppen Kurilerna ett utbrott.

Det var en rysk vulkan som låg bakom de spektakulära solnedgångar som syntes på flera håll i världen i somras. Skådespelet fascinerade, eftersom himlen på sina håll blev alldeles lila.

I somras reagerade människor på de lila solnedgångar dito -uppgångar som syntes på flera håll på den norra hemisfären, däribland Kanada.

Nu har de väderballonger som patrullerar i stratosfären spårat fenomenets ursprung till ett vulkanutbrott. Det utbrott vulkanen Raikoke på den ryska ögruppen Kurilerna fick den 22 juni, närmare bestämt. Ballongerna upptäckte lager av svavelpartiklar som var 20 gånger tjockare än normalt, vilket anses vara tillräckligt för att färga himlen lila när solen står som lägst, skriver Science News.

Som en discokula

För då, när solen är på väg upp eller ner, träffar dess strålar atmosfären i en vinkel som tvingar dem att filtrera sig igenom fler partiklar, aerosoler, som likt en discokula sprider ljuset i alla möjliga riktningar.

Utbrottet från den 700 meter vida kratern på Raikoke resulterade också i en rökplym som sträckte sig hela 17 kilometer upp i stratosfären. Plymen var så hög att den till och med syntes från rymden. Sådana våldsamma utbrott är ovanliga. Senast en vulkan spydde ut en sådan hög pelare av aska och gas var 1991, då vulkanen Pinatubo exploderade på ön Luzon i Filippinerna.

Stillsam

Om tillräckligt mycket svavel kommer upp i stratosfären kan detta förändra jordens klimat såtillvida att dess temperatur sjunker tillfälligt, eftersom solljuset studsar mot partiklarna och reflekteras bort från jorden, något som skedde vid utbrottet av vulkanen Pinatubo då jordens medeltemperatur globalt sett minskade med cirka 0,4 grader Celsius.

Raikokes utbrott var kraftigt, men troligen inte tillräckligt för att det ska ha en mätbar effekt på temperaturen. Denna vulkan är annars förhållandevis stillsam. Senast Raikoke fick ett utbrott var 1924 och dessförinnan 1778.

Fakta: Vulkaner

Vulkaner skapas då magma (smält berg) från jordens inre tränger upp på ytan och stelnar.
De flesta av jordens vulkaner ligger på kontinentalplattornas gränser, där det kan uppstå stark friktion som kan orsaka både jordbävningar och vulkanutbrott.
Magma som kommer ut på jordytan vid ett vulkanutbrott kallas lava. Den plats där magman tränger ut på jordytan kallas krater.
Pyroklastiska flöden är snabbrörliga laviner av heta gaser, aska och sten.
Källa: Nationalencyklopedin, Reuters.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV