Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

27 september bjuder Stadsteatern in till premiär av Antigone med Mia Höglund-Melin och Karin de Frumerie i rollerna.

Film: Dokumentär- och kortfilmsfestival
I helgen arrangeras Bio Aftonstjärnans dokumentär- och kortfilmsfestival. Under två dagar visar vi filmer på temat Då och Nu, Här och Där med visningar för både barn och vuxna. På programmet finns bland annat Farväl Lindholmen, Helan och Halvan, Glenn the great runner och Sagolandet.
Tid: 10.00-19.00, 21 september, 10.00-15.00, 22 september
Plats: Teater Aftonstjärnan
Kostnad: Varierande.

Lördag 21 september

Litteratur: Angereds bokmässa
I morgon, lördag, är det återigen dags för Angereds bokmässa, som lyfter litteraturen och poesin i förorten. Bokmässan innehåller flera scener, författarframträdanden, läsningar, panelsamtal och bokbord med författare, förlag och organisationer. Gäster är bland andra Sami Said och Jila Mossaed.
Tid: 12.00-18.00
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.

Musik: Statement Tour
I höst tar världsnyheten Statement Festival sitt unika koncept ut i landet med klubbturnén Statement Tour. Varje stad kommer ha unika lineups och bjuda på flera musikakter, DJs, komiker och en turnégeneral i form av Emma Knyckare. Denna kväll uppträder bland andra Min stora sorg.
Tid: 20.00-03.00
Plats: Pustervik
Kostnad: 430 kronor.

Måndag 23 september

Föredrag: En EgnaHemsfabrik i Göteborg?
Sedan en tid tillbaka finns EgnaHemsfabriken på Tjörn. Den har blivit en mötesplats för själv- och tillsammansbyggeri, återbruk, folkbildning, lokal utveckling och omställning. Kan man göra något liknande i Göteborg? Studiefrämjandet bjuder in till en samtalskväll om självbyggeri och återbruk.
Tid: 18.00
Plats: Kulturhuset Falken
Kostnad: Gratis.

Emma Knyckare är initiativtagare till Statement Tour, som gästar Pustervik i morgon, lördag 21 september
Emma Knyckare är initiativtagare till Statement Tour, som gästar Pustervik i morgon, lördag 21 september. Foto: Kitty Lingmerth

Tisdag 24 september

Samtal: Berätta mera
Levande möten och berättelser kan förvandla främlingar till vänner. Denna kvälls tema är: Jag åker – Att lämna och bli lämnad. Dokumentärfilmaren Viana Barzan Mikkelsen berättar och visar avsnitt ur en kommande, personlig långfilm inspelad i Sverige, Kurdistan och Argentina.
Tid: 13.00-14.00
Plats: Folkteatern
Kostnad: Gratis.

After work: Gamla och nya murar
Berlinmurens fall blev symbolen för något nytt. En globaliserad värld med fri rörlighet för människor, idéer och kapital. 30 år senare byggs nya murar. Var den liberala demokratins och det öppna samhällets seger bara en historisk parentes? En panel bjuder på samtal kring ämnet gamla och nya murar.
Tid: 17.30-19.00
Plats: Pustervik
Kostnad: Gratis.

Workshop: Om klimaträttvisa
Vad är egentligen klimatförändringar och vilken roll har vi människor? Hur är klimatet kopplat till samhällsfrågor som rättvisa, genus och jämlikhet? Vad är vår roll i Sverige och hur kan vi bidra till en global förändring? Café Planet bjuder in till en kväll om workshop om klimaträttvisa.
Tid: 18.00-20.00
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.

Teater: Backstage
Under repetitionen med Richard III kommer gamla konflikter i ensemblen upp till ytan. I en scen mellan Richard III och Lady Ann bryter skådespelerskan Inga ihop. I Backstage fångas den debatt upp som vittnesmålen under #metoo skapade hösten 2017. Föreställningen följs av eftersamtal.
Tid: 19.00-20.30
Plats: Stora teatern
Kostnad: 275 kronor.

Onsdag 25 september

Föredrag: Att jaga sin egen svans
Globalisering och klimatförändringar gör att så kallade invasiva arter dyker upp i Sverige. Myndigheterna gör allt för att bromsa utvecklingen och har bland annat utrotat mårdhunden. Är det rätt väg att gå, när problemet är en följd av förhållanden som vi skapar själva? Med journalisten Madelene Pollnow.
Tid: 18.00-19.30
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: 60 kronor eller klubbkort.

Föredrag: Byggnad och växthus i symbios = naturhus
Naturhus är ett begrepp som myntades av arkitekten Bengt Warne för snart ett halvt sekel sedan. Greenhouse Living för arvet vidare och vidareutvecklar konceptet för att nå ut på bredare front. Ekocentrum får besök av Dan-Eric Archer, civilingenjör, från nystartade företaget Greenhouse Living.
Tid: 18.00-19.30
Plats: Ekocentrum
Kostnad: Gratis.

Samtal: Människan och maskinen
Podden Människan och maskinen undersöker allt från Isaac Newtons idéer om världen till frågor om dagens klimathot. På Röda Sten Konsthall träffas programledarna Eric Schüldt och Per Johansson i ett samtal inspirerat av Konstbiennalens konstverk, tematik och frågeställningar.
Tid: 19.00-20.00
Plats: Röda sten Konsthall
Kostnad: Gratis.

Torsdag 26 september till lördag 28 september

Dans: JUCK <3 Lilith
Dansgruppen JUCK har blivit förälskad i den feministiska arketypen Lilith. JUCK arbetar med sina tekniska rötter i streetdance för att utvidga synen på femininitet och sexualitet inom den samtida dansen. Föreställningen beskrivs som intensiv, konfrontativ och energifylld.
Tid: 18.30-19.30, 26-27 september, 15.00-16.00, 28 september
Plats: Folkteatern
Kostnad: 140-230 kronor.

Isabel Cruz Liljegren och Helena Sandström Cruz samtalar kring Karin Boye på Folkteatern fredagen den 27 september
Isabel Cruz Liljegren och Helena Sandström Cruz samtalar kring Karin Boye på Folkteatern fredagen den 27 september. Foto: Filip Häggblom

Torsdag 26 september

Föredrag: Holy rock – de bästa religiösa låtarna
Popkulturens apostel Fredrik Strage återvänder till Carl Johans kyrka. I föreläsningen Holy rock – de bästa religiösa låtarna pratar han utifrån tio poplåtar med religiöst tema. Konst, mode, poesi, musik och religion är ett sätt att hantera ångesten över att vi alla är dödliga, säger han själv.
Tid: 19.00-20.30
Plats: Carl Johans kyrka
Kostnad: Gratis.

Teater: Premiär – Kärleken, döden och vi
Kärleken, döden och vi är en föreställning om psykisk (o)hälsa, filosofi, mikrobiologi och livets förunderliga kraft. Detta är ADAS tredje föreställning under rubriken Gömda historier som bygger på nutida historier om utsatthet. Idé, manus och regi av Fia Adler Sandblad. Spelas till och med 3 november.
Tid: 19.00
Plats: ADAS musikaliska teater
Kostnad: 215 kronor.

Fredag 27 september

Samtal: Lär känna den sexuella, farliga och politiska Karin Boye
Folkteatern bjuder in till ett publiksamtal om föreställningen Nakna som foster och gudar om Karin Boye. Dramatiker Isabel Cruz Liljegren och regissör Helena Sandström Cruz samtalar och det lämnas stort utrymme för frågor och inspel från publiken. Samtalsledare är Monika Wade.
Tid: 18.00-19.00
Plats: Folkteatern
Kostnad: Gratis.

Teater: Premiär – Antigone
Den kanadensiska poeten Anne Carsons skarpa nyöversättning av antika pjäsen Antigone bildar basen när regissören Kristina Hagström-Ståhl tolkar Sofokles berömda drama. En drömsk och suggestiv föreställning som sätter två systrar i centrum. Spelas till och med 31 oktober.
Tid: 19.00-20.45
Plats: Göteborgs stadsteater
Kostnad: 130-320 kronor.