Energi

Jorden behöver skyddas om hösten

Många trädgårdsodlare skördar kål i slutet av säsongen.

För många står höstgrävning på att-göra-listan vid den här tiden på året. Det sker av gammal vana kanske. Men det kan vara dags att stryka den uppgiften och låta jorden sköta sig själv.

Efter sommar blir det höst även för jorden. En bra tid för vila och återhämtning. Egentligen är det bara om man har mycket rotogräs som man behöver höstgräva, ogräset måste bort. Annars är det bättre att låta bli och i stället täcka med organiskt material.

– Jorden behöver matas hela tiden. Lägg på gräsklipp och kvistar, löv och pinnar och se till att hålla jorden täckt. Det mår den absolut bäst av, säger Håkan Wallander som är professor i markbiologi och författare till flera böcker om jord.

Jämför med naturen

Begreppet höstgrävning lever kvar hos många som ett måste. Många tycker att det ser snyggt ut med öppen jord och nygrävda rabatter på hösten och har svårt att se skönheten i täckt jord.

– Men du ser ju aldrig bar jord ute i naturen. Jag tycker att det är fult med öppen jord. Man ska tänka på jorden som vår hud, den behöver skyddas. Solskyddsfaktor och långärmat på helt enkelt.

Det handlar mycket om att ändra attityd. Att komma bort från det perfekta och inte vara så pedantisk i sin trädgård, tycker Håkan.

Håkan Wallander är professor i markbiolgi
Håkan Wallander är professor i markbiolgi. I sin trädgård har han ingen öppen jord alls och höstgräver aldrig. | Foto: Gunnel Carlson

Täckmaterial

I sin egen trädgård använder han häckklipp och lägger ut i rabatterna. Det täckande materialet får ligga till våren, då städar han försiktigt.
För den som inte är självförsörjande på jord kan köpejord vara ett komplement. Om den egna komposten inte räcker till kan den drygas ut med någon säck från butiken.

– Fast bäst är förstås att göra egen jord, säger Håkan Wallander.

Gör din egen jord

Bästa grunden är att utgå från sin egen kompost. Den som har trädgård bör ha en plats för en kompostlåda där potatisskal, kaffesump och gammal krukjord kan komposteras. Bor du i lägenhet kan bokashi-hinken vara ett alternativ. I en tät hink lägger man då sitt avfall och fyller på med jästströ som ser till att avfallet fermenteras. När det kommer i jorden blir det mull snabbt.

Kompost på en kolonilott
Kompost på en kolonilott. | Naina Helén Jåma/TT

Till rabatten kan en del egen kompost blandas med en del köpejord och en del kogödsel (finns att köpa). En näve hönsgödsel är aldrig fel om det är vår, på hösten är det bättre att skippa den näringen, växterna ska helst inte växa mer nu. Däremot gynnar det maskarna och annat mikroliv om de får en extra dos kompostjord i höst. Toppa gärna med att räfsa in gräsklipp och löv överst.

Täckodling

Det betyder att jorden aldrig lämnas öppen och bar. Fyll hela tiden på med löv, kvistar och gräsklipp. Det skapar en perfekt miljö för maskar och mikroorganismer som ser till att bryta ned materialet till mull. Samtidigt gör täckodlingen det svårare för ogräs att ta över och den fuktiga miljön gör att man inte behöver vattna lika mycket.

Den här miljön gillas också av sniglar, så håll utkik efter dem. Särskilt på hösten lägger sniglarna gärna sina ägg i klungor i dolda hörn. Lyft på blad och växtdelar och rensa bort de vita äggklumparna genast.

Fyll på jorden med löv, kvistar och gräsklipp
Fyll på jorden med löv, kvistar och gräsklipp.| Foto: Mikael K Nilsson/TT

10 saker att göra – eller inte göra – i trädgården i höst

1. Plocka äpplen. Om det har varit ett bra fruktår kan det vara svårt att hinna ta hand om all frukt. Det finns numera många som gärna tar hand om överbliven frukt, kolla sociala medier. Eller låt äpplena sitta kvar, koltrastarna älskar höstäpplen, mest de som ligger på marken.

2. Satsa på nya sorter. Gå runt i din trädgård och se vad som vuxit bra under säsongen. De växter som trivs ska man skaffa fler av. Det finns ofta nya färger och former att prova.

3. Gynna pollinerarna. Även tidig höst är det mycket liv i rabatterna. Plantera sorter med enkla blommor och doft som drar till sig fjärilar och bin.

4. Var lite lat. Hösten är en tid för att förbereda sig för vinter. Vilotid både för växter och människor.

5. Samla egna frön. Även om fröplantor inte alltid blir som modersplantan kan det bli något fantastiskt. Samla frö från egna sommarblommor och lägg i en papperspåse, håll torrt över vintern. Vissa arter, som pioner, ska sås färska så de kan du bara strö ned i rabatten.

6. Så vintergrönsaker. Asiatiska bladgrönsaker, vintersallat, portlak med flera kan sås in i oktober/november och täckas med fiberduk när det blir kallt. Har du växthus eller en bänk som går att täcka med glas är det perfekt för sena sådder.

7. Gå ut med sekatör och såg. JAS innebär ju att det går att beskära hela september också. Bara om du bor i norra delen av Sverige ska du lägga undan sågen nu.

8. Förbered dig för vintern genom att efter hand plocka in orkidéer och medelhavsväxter som tillbringat sommaren i trädgården. Olivträdet kan stå ute länge än, de tål till och med någon enstaka frostnatt innan de måste in. Kolla först efter eventuella skadedjur. Sätt gärna plantorna i karantän några dagar så att du inte även tar in mördarsniglar och tvestjärtar.

9. Plantera mera. Allt som står i kruka kan planteras så länge det går att gräva och köper du bar-rotat är november en perfekt planteringstid.

10. Njut av hösten och börja längta till våren!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV