Radar · Nyheter

Hållbarhet i fokus när Selma Lagerlöfs center invigs

Visionsbild på det nya kulturhuset vid Selma Lagerlöfs torg.

Den officiella invigningen av det nybyggda Selma Lagerlöfs Center i Hisings Backa är den 27 september, men redan på måndag börjar invigningsveckan som kommer bjuda på en mängd olika aktiviteter. Allt ifrån att lära sig syra grönsaker till en leksaks- och pocketbytarkväll.

Det nya centret, som är ritat av White Arkitekter, kommer att rymma såväl bibliotek som kulturskola och medborgarkontor. Dessutom kommer det att finnas kontorsplatser och restaurang.

– Det känns fantastiskt att kunna öppna dörrarna till det här fina huset som vi hoppas ska bli en mötesplats där alla känner sig hemma. Ett vardagsrum, där människor i alla åldrar möts och skapar innehållet tillsammans, säger Anna Lifjorden, sektorschef Samhälle och Kultur, i ett pressmeddelande.

Unikt för byggnaden är också att den till nästan 100 procent är inredd med återvunna möbler och material.

– Hållbarhet är centralt i Whites verksamhet och i våra inredningsprojekt jobbar vi alltid med återbruk. Att få göra det på så här stor skala är ett unikt uppdrag, säger Annie Leonsson, ansvarig inredningsarkitekt för White.

Den speciella arkitekturen har också blivit internationellt uppmärksammad. Nyligen besökte TV-serien Metropolis som utforskar Europas konst- och kulturscen Göteborg och då valde man bland annat att porträttera det nya centret.

Under invigningsveckan kommer det att vara ett fullspäckat program i huset varje dag. På torsdag kommer det till exempel vara en hållbarhetsdag då man bland annat kan lära sig hur man odlar grönsaker utan trädgård, hur man syr en frukt- och gröntpåse eller hur man syrar grönsaker. Och på kvällen anordnar Naturskyddsföreningen en leksaks- och pocketbytarkväll.

Den officiella invigningen sker klockan 17 på fredag då det blir sambamusik, spektakulär luftakrobatik med Cirkus Unik och invigningstal av stadsdelsnämndens Norra Hisingens ordförande Jens Adamik (L).