Radar · Nyheter

Thailands räddade tempeltigrar har dött

Turister tilläts promenera en tiger i koppel på buddhisttemplet, som marknadsförde sin verksamhet som en "fristad" för tigrar.

Många var de djurvänner som jublade när nära 150 tama tigrar räddades från ett buddhisttempel i Thailand för tre år sedan.

Tigrarna hade då poserat för otaliga turister, som besökte templet för att klappa på och ta bilder med de stora djuren. Men de buddhistiska munkarna som drev templet anklagades snart för att behandla tigrarna illa. 2016 omhändertogs djuren av myndigheterna och omplacerades i reservat.

Tyvärr fick sagan inget lyckligt slut. Tigrarna visade sig helt sakna immunförsvar, enligt det thailändska departementet för djur-, och naturliv – en naturlig följd av inavel. Över hälften har sedan dess dött i en virussjukdom, skriver AFP.

Djurparker som marknadsför närkontakt med tigrar är vanliga i Thailand, trots att metoderna som används länge har kritiserats av djurrättsorganisationer. Tigrarna lever ofta i undermåliga miljöer, enligt World Animal Protection, och industrin misstänks vara nära kopplad till den svarta marknaden av tigrar uppfödda i fångenskap.