Radar · Nyheter

Svårt att upptäcka spökskrivna uppsatser

Spökskrivning, där studenter betalar för att få sin uppsats skriven av någon annan, är svårt att upptäcka.

Det är mycket ovanligt att svenska universitet och högskolor upptäcker misstänkt spökskrivna studentarbeten – och ännu ovanligare att studenter fälls, rapporterar SVT. Ofta sker det via hemsidor på internet där studenter beställer och betalar för att få sin uppsats skriven av någon annan.

Texten är då unik, och svårare att upptäcka än exempelvis plagiat där innehållet kopierats från en annan text.

SVT har frågat 48 svenska högskolor, universitet och andra högre utbildningsanordnare om förekomsten av spökskrivna arbeten. Av de 29 som svarade uppger tio att de ertappat elever med spökskrivning, och ofta handlar det om fall som ligger långt tillbaka i tiden.

Men bristen på ärenden behöver inte betyda att det inte händer. Flera av de svarande uppger att det är extremt svårt att upptäcka och belägga spökskrivning. När skolornas disciplinnämnder väl fällt elever har det lett till avstängning i veckor eller månader.

Trots risken för att studenter fuskar med hemuppgifter har Mats Skogshöj, lärare vid Högskolan i Halmstad svårt att se att examinationsformen kan ersättas.

– Vi använder hemtentor för att testa en viss typ av kunskap och färdigheter, så som analytisk förmåga och att man kan föra ett resonemang. Det har jag svårt att se att vi kan ersätta med en annan examinationsform, säger han till SVT.