Radar · Nyheter

Jämställdhet, klimat och antibiotika är ämnen för ny samtalsserie

Kvinnors och mäns resvanor är ett av de ämnen som tas upp i en samtalsserie på Stadsbiblioteket.

Den 26 maj var det val till Europaparlamentet. Men vad har hänt sedan dess? Det är en av de frågor som diskuteras i en ny samtalsserie på Stadsbiblioteket med start i kväll, tisdag.

På plan 2 på Stadsbiblioteket finns Europa Direkt Göteborgsregionen. Här kan man få hjälp med frågor som rör EU, låna böcker och hämta gratis informationsmaterial. Europa Direkt anordnar debatter, föreläsningar och utställningar som berör EU. Och under hösten arrangeras en samtalsserie med fyra träffar.

– Europa Direkt Göteborgsregionens uppgift är att förmedla information och främja diskussion om EU-frågor som är relevanta för allmänheten på lokal och regional nivå. Med höstens program tycker jag vi tar upp de mest brännande frågeställningarna som pågår just nu och som känns viktiga att lyfta, informera om och diskutera, säger Anna Hallberg, bibliotekarie på Stadsbiblioteket med ansvar för Europa Direkt i ett pressmeddelande.

En jämställd transportsektor

I kväll, tisdag klockan 18.00, bjuds besökare in till panelsamtalet med titeln Efter EU-valet, vad händer nu? Kvällen handlar om hur den politiska dagordningen ser ut och vilka frågor som är i fokus. I samtalet medverkar bland andra Olof Larsson, forskare vid Centrum för Europaforskning vid Göteborgs Universitet och Therese Larsson Hultin, Svenska Dagbladets utrikesanalytiker.

Nästa arrangemang går av stapeln den 10 oktober och temat är Vad har jämställdhet med klimatet att göra? Frågorna som kommer diskuteras är bland annat hur klimatpåverkan ser ut ur ett jämställdshetsperspektiv och om det finns skillnader mellan kvinnors och mäns resvanor och vad det i så fall innebär. Föreläsare är Lena Smidfelt Rosqvist som har forskat på sambandet mellan jämställdhet och hållbara transporter. Hon kommer berätta om hur en mer jämställd transportsektor också skulle vara mer hållbar.

Övriga ämnen i höst är Antibiotika och antibiotikaresistensen den 12 november om de resistenta bakterierna som kan vara att globalt hot mot vår hälsa, samt Världen sedan 1989 om Europa sedan Berlinmurens fall, detta den 20 november.