Radar · Nyheter

Hbtq-konstverk vandaliserade

Konstverken "Pussy tastes like" och "Queera kvinnor" på Friplanket har vandaliserats.

Två konstverk på det 26 meter långa Friplanket vid Järntorget har vandaliserats. De förstörda verken, ”Pussy tastes like” och ”Queera kvinnor”, hade ett tydligt hbtq-tema. 

”Pussy tastes like” av Camilla Jämting och ”Queera kvinnor” av Lisa Løfgren är två av verken på konstväggen Friplanket vid Järntorget. Nu har de båda blivit vandaliserade. 

– Det var under lördagen som vi upptäckte att någon har sprayat svart färg och skrivit ”kulturmarxism” över ett av verken och rivit ner ett annat, säger Annika Cross, chef för Friplanket, till Kulturnyheterna.

Sedan i maj 2019 har Friplankets 26 meter täckts av konst skapad av göteborgare mellan 13 och 30 år. Göteborgs stads kulturförvaltning står tillsammans med Trafikverket bakom initiativet, som är en del av stadens satsning på konstverk längs Västlänkens byggplatser.

Tanken är att stadens unga ska få ta plats i det offentliga. Båda de förstörda verken hade ett tydligt hbtq-tema. 

– Jag ser allvarligt på det som inträffat och att det gjorts försök att tysta dessa röster. Samtidigt visar händelsen på att konst berör, vilket stärker oss i vårt arbete att motverka fördomar och diskriminering i stort. Kulturförvaltningen kommer fortsätta att arbeta för konstens frihet och en inkluderande stad, säger Annika Cross i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV