Radar · Nyheter

GU: Sverige tog metoo på större allvar än Danmark

Women's March Stockholm och Me Too Sweden under en manifestation på årsdagen av Womens March-manifestationen som blev den största folkdemonstrationen i USA:s historia.

Danmark och Sverige anses vara några av världens mest jämställda länder. Men när två medieforskare undersökte mediernas bevakning av metoo-rörelsen syntes stora skillnader i rapporteringen. Metoo fick fyra gånger så mycket uppmärksamhet i svensk press än den fick i Danmark. Sverige lyfte oftare frågan på nyhetsplats med uttalanden från svenska politiker, men i danska medier skrevs det främst om ämnet på kultur- och åsiktssidorna.

– Det faktum att metoo behandlades som ett debattämne innebar att praktiskt taget inga danska politiker kommenterade frågan under perioden, säger Jannie Møller Hartley, en av forskarna.

Manliga danska journalister var särskilt kritiska, och i medier beskrevs metoo som en ”häxjakt” och ”olaglig folkdomstol”, samtidigt som svenska medier målade upp bilden av en folkrörelse och kamp mot maktstrukturer.

Undersökningen publicerades av Nordicom vid Göteborgs universitet. Forskarna menar att jämställdhetsfrågan inte erkänts som ett politiskt problem i Danmark, medan det motsatta gäller i Sverige. Länderna hade därför olika förutsättningar för en offentlig debatt om sexuella övergrepp, makt och ojämlikhet.