Radar · Nyheter

Skjutna änder dumpades i skog

Gräsänder vingklipps och placeras ut i skogen för att jägare ska skjuta dem.

Tidigare i veckan rapporterades att hundratals skjutna gräsänder hade dumpats i skogen utanför Bengtsfors. Miljöpartisten Tony Johansson anmälde händelsen som miljöbrott. 
– Det är en fullständigt vidrig och onödig massaker, säger han. 
Nu menar markägarna att änderna kom från en trasig frys. 

Hundratals döda gräsänder hittades förra veckan dumpade i Bäckefors i Bengtsfors kommun. Tony Johansson, ordförande i Miljöpartiet i Mellerud, anmälde händelsen som miljöbrott. 

– Man var nära gråten. Det är en sån fantastisk natur, sen får man syn på förödelsen som verkar vara någon makaber lek. Man har även sett överlevande fåglar som har blivit skadade och håller på att tyna bort. Det är en fullständigt vidrig och onödig massaker, säger han till SVT Väst.

Enligt Johansson föds änderna upp och transporteras vingklippta till skogen i kartonger. Även fodertunnor ska ha satts ut för att djuren, som inte kan flyga, ska kunna äta. Därefter skjuts änderna av jägare.

– Det låter som värsta kriget, som om man skjuter med automatvapen, jag är rädd för vad som ska hända. Kan de inte skjuta lerduvor istället om de nu måste skjuta? Det är så osmakligt att jag vet inte vad jag ska säga, säger en person som vill vara anonym till SVT Väst.

Bonnier skog AB, som äger marken, säger att djuren dumpades där på grund av att de låg i en trasig frys. När frysen inte fungerade ruttnade köttet och kunde därmed inte användas.

– Det går inte att ursäkta, säger Per Karlsson skogsförvaltare på Bonnier skog AB till P4 Väst.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV