Energi · Göteborgskollen

Queerhistoria och kolonialism i Stadsmuseets höstprogram

Monter i utställningen "Göteborgs Garderob" som pågår just nu på Stadsmuseet.

Göteborgs stadsmuseum har släppt sitt program för hösten rapporterar Vårt Göteborg. Förutom de olika utställningarna kommer det att vara många spännande föreläsningar om allt från Göteborgs queera historia till vårt koloniala arv.

Under tre onsdagkvällar i höst kommer det vara möjligt att lära sig mer om Göteborgs queera historia. Den första föreläsningen hålls av Queerrörelsens arkiv och bibliotek den 2 oktober och har rubriken ”Pesthärd och parad”. Enligt programmet kommer den bland annat handla om Antihomosexuell hypnos 1906, schåsfest hos bröderna Karlsson 1923, röda bögar i Kungsparken 1977 och lesbisk festival på Avenyn 2003. Den 5 november blir det en föreläsning om den normbrytande konstnären Claude Kahun och den 4 december kommer två personer från Bohusläns museum och berättar historien om tre personers kamp i Uddevalla i slutet av 1800-talet för rätten att äga sig själva, sina val och sin sexualitet.

 – Vi fortsätter vårt arbete med att lyfta historier och perspektiv som inte fått ta så stor plats historiskt. Vi vill vara ett museum som lyfter historia som fler känner igen sig i. Dessutom är det många som inte kan komma på våra spännande föreläsningar på dagtid, så det känns roligt och viktigt att kunna erbjuda ett kvällsalternativ, säger museets programansvariga Johanna Holst Palmborg i ett pressmeddelande. 

I våras öppnade utställningen ”Göteborgs garderob” på stadsmuseet som har fått många besökare. Därför satsar nu museet också stort på modeföreläsningar under hösten. I serien Tisdagsklubben kommer idéhistorikern Elisabeth Hallgren Sjöberg att den 15 oktober berätta om kristet slöjbruk i Sverige. Den 22 oktober pratar designern Louise Linderoth om mode för normbrytande kroppar och en vecka senare, den 29:e, kan man få höra om kostymens historiska roll som symbol för maskulinitet och makt, berättad av Sveriges första doktor i modevetenskap, Philip Warkander. 

För den som är intresserad av Sveriges roll i kolonialismen och slavhandeln så kommer Jonas Monié Nordin, doktor i historisk arkeologi, att prata om detta tisdagen den 8 oktober. 

Den 23 oktober öppnar dessutom den nya utställningen Vi & Dom som handlar om hatbrott och är producerad Polismuseet i Stockholm. 

Hela höstens program finns att läsa på stadsmuseets hemsida

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV