Radar · Nyheter

Munkedal kan kräva tillstånd för tiggeri

Sverigedemokraterna och Moderaterna har ställt sig bakom Kristdemokraternas motion om att införa tillstånd för tiggeri i Munkedals kommun.

I Munkedals kommun röstades förslaget om ett tiggeriförbud ner. Men Kristdemokraterna har nu lagt en motion om krav på tillstånd för att få tigga, någonting som Moderaterna och Sverigedemokraterna ställer sig bakom. De tre partierna har majoritet i kommunstyrelsen. 

I Munkedals kommun behöver organisationer tillstånd för att få samla in pengar. Samma sak gäller inte privatpersoner. 

För ett par månader sedan röstades ett förslag om att förbjuda tiggeri i kommunen ner. Men Kristdemokraterna har nu lagt en motion om krav på tillstånd för tiggeri även hos privatpersoner

– Vi tycker det är viktigt att alla insamling av pengar i kommunen ska behandlas lika. Det finns situationen i livet när en människa är tvingad att göra på detta sätt men jag vill betona att detta inte på något sätt är lösningen på ett problem, säger Rolf Jakobsson (KD) till Bohusläningen.

Både Sverigedemokraterna och Moderaterna ställer sig bakom motionen.

– Det är fortfarande så att vi ser tiggeri, och väldigt många tycker att det är störande, säger Jan Hognert (M), kommunstyrelsens ordförande i Munkedal, till P4 Väst.

Fullmäktige har nu sista ordet, och där har de tre partierna majoritet.

Socialdemokraterna vill att motionen ska avslås. 

– Vi tycker att det här är fel väg att gå när det gäller människor som är så utsatta att de måste tigga, säger Liza Kettil (S), oppositionsråd i Munkedals kommun, till Bohusläningen.