Energi · På gång i Göteborg

Hallå där…!

Kristoffer Nilsson, projektansvarig för Stadstriennalen.

… Kristoffer Nilsson, projektansvarig för Stadstriennalen, som är med och arrangerar evenemangsveckan Mellankten 17-22 september på olika platser runt om i staden.

Stadstriennalens mellanakt bjuder på en lång rad evenemang i Hammarkullen, på Hisingen och i centrum. Vad kommer hända de här dagarna?

– Bland annat avslutar vi byggnationen av uteklassrummet Näsan i blöt i Jubileumsparken genom en byggworkshop öppen för alla att delta i, lett av det spanska arkitekturkollektivet Recetas Urbana. Vi genomför också Kopf-Kino, med On Off tillsammans med Urban Konst i Hammarkullen. Kopf-kino är en mobil liveprojektor som visar vad den ser live, som en kamera och projektor samtidigt. Den 19 september presenterar vi en helkväll med film, musik och föreläsning.

– Vi är särskilt glada över att Fran Edgerley, från det Londonbaserade arkitektkollektivet Assemble, kommer till oss och berättar om hur de arbetar med att engagera och involvera allmänheten i sina projekt. De har bland annat skapat en pop up-bio i en bensinstation, en scen och ett torg med sagohus mitt emellan två motorvägsviadukter, för övrigt en lösning som nu blivit permanent. Man kan likna deras arbete vid ett slags gör-det-själv-arkitektur som involverar hela grannskapet.

Vad fyller mellanakten för funktion?

– Mellanakten är en fortsättning av det som sattes igång under Göteborgs Stadstriennal 2018 och bygger samtidigt stegvis upp scener och program mot Stadstriennalen 2021. Under förra Stadstriennalen inleddes till exempel Näsan i blöt med en öppen workshop för skolklasser och förskolor. Under våren 2019 har det spanska arkitektkollektivet Recetas Urbanas tillsammans med cirka 100 personer byggt upp Näsan i blöt, som är ett kombinerat uteklassrum och vattenlekplats i Jubileumsparken. Nu under mellanakten kommer de tillbaka för att gemensamt med allmänheten utveckla platsen vidare genom att bygga bänkar kring uteklassrummet.

Nu väntar göteborgarna på Stadstriennalen 2021 som ju också är en del av Göteborgs 400-årsjubileum. Vad kan vi vänta oss då?

– Vi arbetar mot en drygt tre månader lång stadstriennal som startar i juni, med huvudscener i Frihamnen, Hammarkullen och på Röhsska museet i olika akter. Göteborgs Stadstriennal fokuserar på att ta, ge och skapa plats i staden vi bor. Målet är att lyfta fram alla som engagerar sig i stadsutvecklingen, oavsett om det sker genom kulturinsatser eller storskaliga byggprojekt.