Radar · Nyheter

FN-utredare: Nya möjliga krigsbrott i Syrien

En flicka går förbi i ett område i staden Hajin i östra Syrien, några veckor efter att staden återtagits från terrorgruppen IS i en offensiv som enligt FN:s utredare skördade många civila dödsoffer.

Den USA-ledda militäralliansen som strider i Syrien tycks inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att skona civila vid flygattacker. Även den syriska regimen och dess ryska allierade pekas ut för möjliga krigsbrott.

Rapportern kommer från FN:s oberoende internationella undersökningskommission för Syrien. I den nämns bland annat en offensiv i slutet av december i fjol då den kurdisk-arabiska SDF-milisen, med flygunderstöd från den USA-ledda militäralliansen, återtog IS sista viktiga fäste i landet, staden Hajin i östra Syrien. Insatsen resulterade i ett stort antal civila dödsoffer. I en rad flyganfall den 3 januari dödades 16 civila, varav 12 barn, enligt FN-rapporten.

”Att genomföra godtyckliga attacker som resulterar i att civila dödas eller skadas innebär krigsbrott i de fall då sådana attacker utförs på ett hänsynslöst sätt”, skriver utredarna.

De lyfter även fram attacker från de syriska regeringsstyrkorna och ryskt flyg som tycks ha riktats mot mål såsom sjukvårdsinrättningar, skolor och marknader och som också kan innebära krigsbrott. Ett exempel som rapporten pekar på är en rad flygangrepp den 9 mars i Saraqib i provinsen Idlib där ett sjukhus för kvinnor och barn skadades trots att regeringstrogna styrkor känt till dess koordinater.

Utredarna anklagar även den al-Qaidakopplade jihadistalliansen Hayat Tahrir al-Sham för urskillningslösa raketattacker och för att ha dödat civila.

Rapporten bygger på närmare 300 intervjuer och analyser av satellitbilder, foton och videor.

Det åtta år långa kriget i Syrien har skördat hundratusentals människors liv och tvingat 13 miljoner människor att lämna sina hem, varav hälften flytt utomlands.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV