Radar · Nyheter

Valet av högextrem politiker orsakar ramaskri

Waldisedlung ligger i kommunen Altenstadt, strax norr om Frankfurt.

Beskedet att en högerextrem politiker valts till den lilla orten Waldsiedlungs främsta företrädare har väckt starka reaktioner i Tyskland, rapporterar tyska medier.

Valet av Stefan Jagsch, som företräder det Nationaldemokratiska partiet NDP, gjordes möjligt genom stöd från företrädare från både förbundskansler Angela Merkels CDU och socialdemokratiska SPD. Deras partikollegor har inte varit sena med att fördöma agerandet.

”SPD har en väldigt tydlig hållning: Vi samarbetar inte med nazister! Aldrig! Det gäller på delstatsnivå, på riksnivå och på kommunal nivå” skriver SPD:s generalsekreterare Lars Klingbeil på Twitter.

Röster höjs även för att valet av Jagsch ska dras tillbaka. Kommunstyrelsens ordförande i Altenstadt, som Waldsiedlung tillhör, säger till public service-kanalen ZDF att han vill ersätta NDP-företrädaren, men att övriga partier först måste enas bakom en kandidat.

Tyskland försökte för ett antal år sedan förbjuda NDP, men i ett beslut från 2017 hävdade landets författningsdomstol att ett förbud inte behövs då partiet är för litet för att utgöra ett hot mot demokratin.