Radar · Nyheter

Stortingspolitikerna flyger 18 gånger per dag

Ledamöterna i det norska stortinget reser med flyg inom landet sammanlagt nästan 7 000 gånger per år. Väldigt onödigt i dessa klimatkristider, menar Greenpeace – och frågar sig om resvanorna ligger bakom att politikerna är dåliga på att prioritera järnvägar.

Enligt miljöorganisationens kartläggning flyger varje stortingsledamot i snitt ungefär 40 gånger om året. Sammanlagt är det cirka 18 flygbiljetter varje dag, eller uppemot 7 000 per år. Och då är det bara inom Norge, utlandsresor är inte inräknade, skriver Dagbladet.

– Vi står mitt i en klimatkris. Då är det rejält pinsamt och ett avsägande av ansvar att de som faktiskt kan göra något åt detta flyger som aldrig förr, säger Frode Pleym, ledare för Greenpeace i Norge, till tidningen.

Många av de kartlagda resorna går mellan huvudstaden och andra norska städer som är nåbara med tåg.

– 1975 tog det 6 timmar och tre minuter att ta tåget (från Oslo) till Bergen. Nu tar det 6,5 timmar, säger Pleym.

– Det gör det eftersom de vi valt som representanter inte har prioriterat järnväg.

Han får medhåll av Une Aina Bastholm, språkrör för MDG, Miljöpartiet i Norge, och en viktig profil när partiet nu har medvind i samband med de kommunal- och regionalval som hålls under söndagen och måndagen.

– Hade stortingspolitikerna rest mer med tåg hade de kanske varit mer intresserade av att satsa på bättre tågutbud. Det blir väldigt fel när stortinget har blivit en av flygbolagens bästa kunder, säger hon.