Radar · Nyheter

Spanska konstnärer sätter färg på väggarna i Nordost

Spanska och svenska ungdomar framför ett av konstverken.

Just nu målas tre muralmålningar i Hjällbo, Gårdsten och Bergsjön. Målningarna är en del av initiativet Youthpower och görs av spanska konstnärer och konststudenter tillsammans med svenska blivande målare från projektet Sätt färg på Göteborg, skriver Vårt Göteborg.

Youthpower startade redan i mars då sex svenska ungdomar reste till Barcelona för att måla konstverk för Konsthögskolans bibliotek och på flera platser runtom i staden. I somras besökte sedan  konstnärerna Elara Elvira och Betan Prismas Göteborg för att leda arbetet med två muralmålningar baserade på deras verk som uppfördes i Hjällbo. Och nu är Prismas tillbaka igen tillsammans med två konstnärskollegor, Sabotaje Al Montaje och Edjinn, för att leda arbetet med de nya målningarna. Till sin hjälp har de både konststudenter från Barcelona men också ungdomar som är delaktiga i Sätt färg på Göteborg,  ett projekt som utbildar arbetslösa ungdomar och hjälper dem till ett jobb inom måleriyrket. 

– Vi ger ungdomar från två olika länder möjlighet att mötas genom måleri och konst och samtidigt prova på dekorativ målning, säger Lilian Paunovic Olsson, som är kommunikatör för projektet Sätt färg på Göteborg.

Hon menar också att projektet stärker integrationen eftersom måleriet för en del arbetslösa ungdomar med utländsk bakgrund kan bli en väg in i det svenska samhället.

Ett verk av Betan Prismas kommer denna gång att målas i en underjordisk passage mellan ett bostadsområde och en park i Gårdsten. Och de boende i områdena är generellt sett positiva till projektet menar Lilian Paunovic Olsson:

– I Hjällbo var det många som kom förbi i somras och tackade för att vi gjorde deras stadsdel färggladare och finare. Jag minns framförallt den dam som var så positiv att hon varje dag bakade piroger som hon gav målarna, säger hon till Vårt Göteborg. 

Projektet pågår från den 9:e till den 13:e september.