Glöd · Ledare

Paludans uppgång och shadowban

Den rasistiska politikern Rasmus Paludan, som var på alla danska läppar 2018 och fram till det danska valet 2019, har redan fallit i glömska, och det är intressant nog av samma anledning som han först blev känd: Youtube. För den lyckliga svensk som inte känner till Rasmus Paludan kan jag berätta att han startade ett parti vid namn Stram kurs där huvudpolitiken gick ut på att Danmark var hotat av muslimer, och alla muslimer ska skickas ut ur landet med tämligen omedelbar verkan.

Att jag så lättvindigt kallar honom rasistisk borde således vara lätt förståeligt, men Rasmus har faktiskt även blivit dömd till 14 dagars fängelse för brottet ”rasism” tidigare i år, efter att han i en video sammankopplat ”n****r från Afrika” med ”människor med under 70 i IQ”. Detta sades i en video som lades upp på Youtube, och var en av många som visade hur Rasmus ”demonstrerade” i olika socialt utsatta områden, som partiet lade upp på sin Youtube-kanal. En kanal som under 2018 och första halvåret 2019 blev oerhört populär – uppe till 400 000 visningar per dag.

Men det var inte för att så många människor ville se just Rasmus stå på något torg i ett så kallat ghettoområde och spotta på Koranen (vilket annars var hans bästa gren). Nej, det var för att Youtubes algoritmer hade snappat upp honom, och under många månader låg hans videor som rekommenderade av Youtube på förstasidan för danska tittare. 86 procent av alla views hade nämligen inte själv aktivt sökt efter partiet eller Rasmus eller något som helst, de bara halkade in där, på algoritmens bananskal.

Efter domen för rasism försvann hans videor från förstasidan tämligen omedelbart. De går fortfarande att hitta, men algoritmerna har vänt honom ryggen. ”Ett demokratiskt problem” säger Rasmus själv i en intervju med radiokanalen Radio 24/7. Och det har han för all del rätt i, men problemet ligger inte i att Youtube följer sina riktlinjer om att inte aktivt stötta så kallat ”borderline-material”, det vill säga sådant som inte direkt bryter mot reglerna men ändå kan anses vara stötande eller skadligt. Problemet för demokratin är givetvis att Stram kurs snappades upp av algoritmen från början och på grund av detta fick så mycket uppmärksamhet att han fick sitta med i varenda partiledardebatt upp till valet och i slutändan var bara 0,2 procent röster ifrån att komma in i Folketinget. På grund av Youtube.

Nu är det däremot väldigt tyst. Ingen kommer till hans demonstrationer mer förutom polisen. Och i den sarkastiska Facebookgruppen ”Stram kus” (ungefär: tajt vagina) där alla skulle göra knipövningar varje gång Rasmus nämndes i medierna, är det likaledes stilla. Jag hoppas alla minns att göra sina knipövningar ändå.

Att det finns en lag mot rasism i Danmark ändå!

Polisinsatserna för att ”skydda” Paludan under valkampanjen har kostat nästan 100 miljoner. Ej räkneexempel.