Radar · Nyheter

Anmälningar om våld i skolan fortsätter öka

Anmälningarna om våld och hot i skolan fortsätter att öka.

Allt fler anmälningar om hot och våld i skolan kommer in till Arbetsmiljöverket rapporterar Dagens Nyheter. Tidningen skriver att anmälningarna om hot i skolan har ökat med 35 procent under den senaste femårsperioden.

Anmälningarna om fysiskt våld har ökat med hela 89 procent under samma period. Ett skäl kan vara att trenden att anmäla hot och våld har ökat i hela samhället. Anmälningarna ökar dock mer inom skolan, men det går inte att säga om siffrorna återspeglar en faktisk ökning eller om det är toppen av ett isberg, skriver DN.

Kristian Hansson, sakkunnig inom skola och utbildning på Arbetsmiljöverket, tror dock att det finns en underrapportering inom skolväsendet, men att fler anmäler allvarliga incidenter.

– Väldigt ofta kan man se att det är situationer mellan lärare och elever som har gått över styr och som har utmynnat i hot eller fysiskt våld, säger han till tidningen.

Dagens Nyheter har fått siffror från det första halvåret som visar att det kommit in 353 anmälningar om våld till Arbetsmiljöverket, om siffrorna håller i sig till årsskiftet så rör det sig om en ökning på 17 procent på bara ett år.

Radar

Explosion i villaområde – två anhållna

En explosion inträffade på lördagskvällen vid en villa i Lövstalöt norr om Uppsala. En person fördes till sjukhus men ska inte vara allvarligt skadad.Två personer har anhållits, uppger polisen.

Larmet om en detonation inkom strax efter klockan 22 på lördagen. Bilder från platsen visar en villa med krossade fönster och skador på fasad och ett intilliggande garage.

Ingen person skadades allvarligt, men en person som befann sig i huset fördes till sjukhus för kontroll.

– Personen var då vaken och talbar och mådde förhållandevis bra, säger polisens presstalesperson Roland Komaromi.

Nära Storvreta

Lövstalöt ligger nära Storvreta, där en kraftig explosion i slutet av september dödade en kvinna i 25-årsåldern utan koppling till kriminalitet. Enligt polisen är det för tidigt att säga om nattens explosion har koppling till den gängkonflikt som under hösten rasat i Uppsala och Stockholmstrakten.

– Det är ingenting som jag har fått till mig än men givetvis är det något vi behöver utreda och kontrollera. Det har varit en pågående konflikt i vår region och självklart måste vi säkerställa om det kan kopplas till det här.

Vid 10-tiden på söndagen meddelade polisen på sin hemsida att två personer anhållits i ärendet.

Kameraövervakning

Området sattes i oktober under kameraövervakning med anledning av den pågående våldsvågen. Övervakningen avslutades dock för en tid sedan.

– Många har velat få det till att kameran plockades ned häromdagen och att det sedan smällde direkt, men den har varit borta en tid. Det är en integritetsfråga. Vi kan inte ha övervakning överallt hela tiden.

Händelsen rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse samt försök till mord.

Radar

Sju män brända till döds i Sydafrika

Polisen i Sydafrika har inlett en mordutredning och satt in extra bevakning efter att sju förkolnade kroppar hittats i en av landets mest våldsamma kåkstäder Diepsloot, norr om Johannesburg.

Det första larmet som rörde två brända kroppar kom in till polisen på fredagskvällen. På lördagsmorgonen hittades ytterligare fem kroppar på en hög tegelstenar i ett öde område i närheten. De döda var fem män, alla i 20-årsåldern, som enligt uppgift ska ha bundits och bränts till döds.

– En preliminär undersökning tyder på att offren i båda incidenterna överfölls och brändes av mobben, säger polisens talesperson Mavela Masondo till AFP.

Enligt polisen har inget motiv för morden ännu kunnat bekräftas.

I kåkstaden Diepsloot, med över 350 000 invånare, är antalet mord och våldtäkter högt. Sett till hela landet skedde i genomsnitt 68 mord om dagen i Sydafrika under årets andra kvartal, en ökning med nästan 20 procent jämfört med samma period 2019.

Radar

Tre häktas för mord på svensk kvinna i Kosovo

Tre män häktas misstänkta för mordet på en svensk kvinna i Kosovo, rapporterar P4 Väst. En av de häktade är kvinnans make, som misstänks ha beställt mordet.

Det var på onsdagskvällen som kvinnan, som är i 30-årsåldern och hemmahörande i Bohuslän, sköts ihjäl i Kosovos huvudstad Pristina. Hon satt i en bil tillsammans med sin make och två barn när hon utsattes för vad som misstänks vara ett iscensatt rån.

Kvinnan dödades medan maken flydde från platsen tillsammans med parets två barn.

Enligt kosovanska medier misstänks kvinnans make ha beställt mordet på sin fru och betalat 15 000 euro till två andra män före mordet och ytterligare 15 000 efter att brottet fullbordats.

Alla tre greps i helgen och häktades på söndagen vid en domstol i Pristina, rapporterar P4 Väst med hänvisning till lokala medier.

Polisen i Pristina ska ha beslagtagit en pistol med 19 kulor och bilen som användes under rånmordet.