Radar · Nyheter

Svenskarna handlade mer sprit i somras

Att alkoholförsäljningen var lika hög som förra året förklarar Systembolaget med att sommaren i år också var varm.

I sommar har svenskarna köpt nästan lika mycket alkohol som under fjolårets värmebölja. Men i år har försäljningen av sprit ökat, visar ny statistik.

Under juni, juli och augusti 2019 sålde Systembolaget alkohol för 11,4 miljarder kronor, enligt Systembolagets försäljningsstatistik. Det är 359 miljoner kronor mer än under samma period förra året. Samtidigt har den totala mängden inköpta liter alkoholdrycker minskat blygsamt, med 0,3 procent, medan den totala mängden ren alkohol ökat med 0,5 procent.

Förklaringen? Försäljningen av öl, starkvin och cider har minskat något och spritförsäljningen har ökat med 4,9 procent. Den spritsort som ökat mest är mörk rom. Även försäljningen av blanddrycker har ökat med 11,6 procent jämfört med förra året.

Mer tid

− Sprit har ökat sin andel men det är små volymer i absoluta tal. Det är fortfarande framför allt öl och vin som säljs mest under sommaren, kommenterar Therese Elmgren, pressansvarig på Systembolaget.

Sedan 2006 har sommarmånadernas alkoholförsäljning ökat med några enstaka procent per år, men sommaren 2018 ökade den totala mängden inköpta liter alkohol med 7,1 procent jämfört med 2017. I sommar har inköpen legat kvar på ungefär samma höga nivå.

− Även denna sommar var varmare än normalt. Vår försäljning ligger något högre på sommaren, då folk är lediga och har mer tid att umgås jämfört med resten av året, fortsätter Elmgren.

Rusning på midsommar

Mer alkohol inhandlades under midsommar i år, jämfört med i fjol. Försäljningsstatistiken visar att både antalet liter ren alkohol som sålts och antalet kunder har ökat.

Midsommarveckan 2019 handlade 2,7 miljoner svenskar på Systembolaget. Det är drygt 100 000 fler än förra året.

Fakta: Svenskarnas alkoholkonsumtion

2017 uppgick svenskarnas alkoholkonsumtion till 9 liter ren alkohol per person.
De som dricker alkohol gör det i snitt fem dagar i månaden.
440 000 människor i Sverige har ett missbruk av alkohol eller är alkoholberoende.
I Sverige står vin för den största andelen av de alkoholdrycker som konsumeras.
Källa: IQ, CAN