Radar · Nyheter

Pilgrimsleden svårt eftersatt enligt Cykelfrämjandet

Pilgrimsleden, som i Sverige går mellan Göteborg och Svinesund, behöver bättre skyltning tycker Cykelfrämjandet.

Den svenska delen av Pilgrimsleden, en cykelled som sträcker sig hela vägen från Spanien till Norge, är svårt eftersatt. Det anser Cykelfrämjandet som samtidigt tycker att det känns hoppfullt att Bohusläns kommuner har fått upp ögonen för bra cykelleder.

Cykelturismen i Sverige är på frammarsch. Men samtidigt brottas vi med en del eftersatta leder. Pilgrimsleden, även kallad EuroVelo3, är en 5100 kilometer lång led som sträcker sig från Santiago de Compostella i Spanien till Trondheim i Norge. Men den svenska delen, som går mellan Göteborg och Svinesund, saknar bra infrastruktur och skyltning menar Cykelfrämjandet. På vissa ställen försvinner cykelvägen ut i landsvägen den bristfälliga skyltningen gör det i princip omöjligt att navigera för den som inte har GPS.

– Det här en cykelled med fantastisk potential bland annat när det kommer till besöksnäring. Men regionen och kommunerna i Bohuslän måste satsa för att göra även den svenska delen av leden attraktiv och komma upp till Europastandard, säger Cykelfrämjandets ordförande Lars Strömgren.

Samtidigt ser han tecken på att de bohuslänska kommunerna nu börjar ta cykellederna på ett större allvar än tidigare.

– Nu krävs det investeringar och engagemang, avslutar han.