Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

Fredrik Evers, Ann Bjelkerud, Claes Månsson och Eric Ericson i föreställningen Lång dags färd mot natt, som har premiär på Stadsteatern den 13 september.

Festival: F/ACT festival
Modeälskare med klimatångest? F/ACT bjuder in till en heldagsfestival där vi djupdyker i vad hållbart mode egentligen är och hur vi kan fortsätta ha roligt med stil och mode utan att slita på planeten. Dagen bjuder på stylingtips, föreläsningar, inspirerande personer, workshops, utställningar och klädbyte.
Tid: 10.30-16.00
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: Gratis.

Kultur: Lindholmens kulturdag
Det är åter dags för Lindholmens kulturdag då området kring Slottsberget och anrika Teater Aftonstjärnan fylls av lokala aktörer inom alla tänkbara områden. Det bjuds på barnteater, filmvisning, utställningar, poesiuppläsning, musik och mycket annat under hela dagen.
Tid: 11.00-22.00
Plats: Utgår från Aftonstjärnan
Kostnad: Gratis.

Vernissage: GIBCA 2019
Det är dags för den tionde upplagan av Göteborgs Internationella Konstbiennal med undertiteln Part of the Labyrinth, som pågår till och med 17 november. Vernissagefesten på Röda Sten arrangeras i samarbete med Göteborgsklubben Addis-Dakar som kommer se till att det blir en fantastisk kväll.
Tid: 11.00-18.00
Plats: Röda sten
Kostnad: Gratis.

Fest: Ögat runt
Föreningen Ögat från Gamlestaden samarbetar med fyra spännande, kreativa platser med fokus på social och ekologisk hållbarhet. Denna heldag bjuder på musik, workshops, interkulturella möten, foodtrucks och mycket annat. På scen finns bland andra Räfven och Širom samt flera DJs.
Tid: 13.00-18.00
Plats: Medborgarhuset, Brahegatan 11
Kostnad: Gratis.

Musik: Lördagsgodis i Flunsåsparken
Det är dags igen för en eftermiddag för alla åldrar med aktiviteter och underhållning från scenen. Vi får möta Teater Trampolin som ger barnföreställningen Mamma Mu och Kråkan, musikalartisten Raffaella Rea med vänner som underhåller och minglar samt Ellinor Nilsson som tolkar Dolly Parton.
Tid: 14.00-17.00
Plats: Flunsåsparken
Kostnad: Gratis.

Söndag 8 september

Firande: Kulturarvsdagen i Angered
Varje år arrangeras evenemanget Kulturarvsdagen. Då äger hundratals aktiviteter rum över hela Sverige där kulturarv och kulturmiljöer står i fokus. Temat i år är konst och underhållning och handlar om allt från konsthantverk och litteratur till teater, scen- och bildkonst och olika konserter.
Tid: 13.00-15.30
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.

Film: Could this be you?
Alan och Bob är båda dömda till långa fängelsestraff. I sin nya film Could this be you? låter regissören Agnieszka Lukasiak erfarna psykologer rekonstruera scener ur barndomen, med frågan om vad som drivit dem att gå över en gräns och ta till våld för sin övertygelse. Filmen följs av samtal.
Tid: 18.15-20.15
Plats: Hagabion

Tisdag 10 september

Föredrag: Klimatkollaps – vad kan du göra?
Värmerekord krossas världen över. Den nya klimatrörelsen Extinction Rebellion sprider sig som löpeld. Föreläsningen är en del av Café Planet – Ung Scen, en mötesplats och seminarieserie för unga, men alla åldrar är välkomna. Ett samarbete mellan Frilagret och Studiefrämjandet.
Tid: 18.00-20.00
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.

Föredrag: Pride – Om kampen för frihet
Följ med på en resa i tiden och möt människor som levt och älskat långt före oss som lever i dag. Sexualupplysaren Inti Chavez Perez lyfter fram en del av historien som du kanske aldrig hört förut. En osynlig och spännande historia om HBTQ-personer och om hur Pride startade. Från 13 år.
Tid: 18.00-19.00
Plats: Frölunda kulturhus
Kostnad: Gratis.

Aftonstjärnan står i centrum under Lindholmens kulturdag lördagen den 7 september
Aftonstjärnan står i centrum under Lindholmens kulturdag lördagen den 7 september. Foto: Wikipedia Commons.

Onsdag 11 september

Vernissage: El Sistema – Musik för livet
Hammarkullen konsthall bjuder in till en fotoutställning av Bertil Håkansson och med uppträdande av barnen i El Sistema Hammarkullen. El Sistema är en rörelse som ger barn och unga möjlighet att spela och sjunga tillsammans. Den finns i mer än 65 länder. Utställningen pågår till och med 25 oktober.
Tid: 17.00-19.00
Plats: Hammarkullen konsthall
Kostnad: Gratis.

Vernissage: Made in Angered #2 – Öppen salong
I Angereds samhällsväv finns trådar från många håll i världen. Salongen är en arena för bildskapare i Angered eller andra förorter. Såväl amatörer som professionellt verksamma konstnärer är inbjudna att visa verk som på något sätt har anknytning till Angered eller andra liknande platser.
Tid: 18.00-20.00
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.

Litteratur: När betongen rätar sin rygg
En kväll om ortenrörelsen och folkbildningens renässans – från stigmatisering till kunskapssökande och social mobilisering. Medverkar gör Ove Sernheden, en av författarna till boken När betongen rätar sin rygg, Amanda ”Panter” Petersson, Ortens Röster och Mariam Aziz, Ortens bästa poet.
Tid: 18.00-19.30
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Litteratur: Poesikväll på svenska och spanska
Patricia Otterberg, född i Peru, har översatt och tolkat sin poesi från spanska till svenska. Detta är andra gången hon läser offentligt på svenska. Matilda Mangold läser ur sin diktsamling En 90-säng, om en 20-årings första förvirrande halvår som student i en ny stad.
Tid: 18.00-19.00
Plats: Världslitteraturhuset
Kostnad: Gratis.

Torsdag 12 september till 13 september

Dans: Frauke – Hana
I verket Hana utforskas vår relation till den otämjda naturen. Hana är det avslutande verket i trilogin Three bodies. Three bodies hänvisar till naturens cykliska förlopp och de tre kroppar eller faser som naturen genomgår i ett flöde av varaktighet. Med butohdansaren och koreografen Frauke.
Tid: 19.00
Plats: Teater Aftonstjärnan
Kostnad: 150-200 kronor.

Fredag 13 september

Teater: Premiär – Lång dags färd mot natt
Lång dags färd mot natt utspelar sig i familjen Tyrones sommarhus under ett dygn 1912. Här söker James, Mary och de båda vuxna sönerna svar på varför livet blev som det blev. De konfronterar varandra med kärlek och hat. Alla har de sin egen sanning. Regi av Emil Graffman.
Tid: 18.00-21.30
Plats: Göteborgs stadsteater
Kostnad: 110-350 kronor.