Radar · Nyheter

Nya stadsodlingar i Kviberg, Gamlestaden och Majorna

Stadsodling vid Musikens hus i Majorna.

Göteborg stads fastighetsbolag Higab har satt igång ett pilotprojekt med tre stadsnära odlingar. De tre områden som har valts ut är vid Kvibergs gamla kaserner, i slakthusområdet och vid Musikens hus i Majorna, rapporterat Vårt Göteborg.

Kanske har du gått förbi Musikens hus och sett att där det förut bara var parkeringsplatser numera är ett trädäck med odlingslådor? Eller har du kanske sett de röda odlingsbäddarna vid det gamla militärmuseet i Kviberg och undrat vad som är på gång?

Svaret är alltså att det är ett fastighetsbolaget Higab som testar stadsodling:

– Vi tycker det är ett bra sätt att utnyttja oanvända ytor och levandegöra ett område. Förhoppningsvis kan det även skapa trivsamma mötesplatser där människor vill vara. Odlingarna kommer också bidra till att minska urholkningen av den biologiska mångfalden, vilket är ett mål för Göteborgs Stad, säger Johan Carlsson, marknadschef på Higab till Vårt Göteborg.

"Slaktarens trädgård" vid Slakthusområdet i Gamlestaden
"Slaktarens trädgård" vid Slakthusområdet i Gamlestaden. Foto: Martin Högqvist/Higab. 

Odlingarna sker i samarbete med The Foodprint Lab som både har designat odlingarna och matchat de olika platserna med personer som vill odla.
– Vi är väldigt glada över den här satsningen. Den har gett 25 personer som inte själva har en trädgård möjlighet att förverkliga sina odlingsdrömmar, säger Jonathan Naraine på The Foodprint Lab.

Odlingen vid Kvibergs kaserner sköts dock inte av privatpersoner utan av en förening som säljer grönsakerna både till privatpersoner och till restauranger.

Projektet kommer att pågå i tre år innan det ska utvärderas och om det slår väl ut är det mycket möjligt att vi kommer få se fler stadsodlingar i Higabs regi på andra platser i Göteborg.

Satsningen är en del av stadsodlingsprojektet Grow Gothenburg som ingår i stadens 400-års-jubileum 2021.