Energi · Vegokollen

Burgarna på Tugg är helt okej men förflyttar inga berg

Nya märket Moving Mountains presenteras inbjudande på burgerrestaurangen Tugg.

Det regnar från alla håll i Göteborg denna kväll. Vegokollen tar sin tillflykt till Drottninggatan och det varma krypin som burgerrestaurangen Tugg erbjuder. Efter upprepade tips inser vi att det är hög tid att undersöka utbudet. Det som lockar mest är nya burgermärket Moving Mountains.

”Moving Mountains är en djärv och kraftfull metafor som kartlägger varumärkets massiva och till synes omöjliga mål att leva i harmoni på en hållbar planet.” står det på företagets hemsida. Okelidok, tänker vi och tar plats i den proppfulla lokalen. Ett bord blir ledigt precis när vi ankommer.

Lokalen är tidstypisk på ett lite fantasilöst vis. Plåt, betong och grovt trä utgör inredningen och givetvis är handfatet på toan en enda stor, rostig zink med bautastor kran som sprutar vatten i paritet med Niagarafallen. Jag har sett det här förr och jag börjar längta lite efter röda sammetsdraperier och stoppade, blommiga fåtöljer.

Tugg är en kedja som finns på en rad ställen i landet och nästa restaurang öppnas inom kort i Västerås. Vi är inte helt supernöjda till en början, på grund av trängseln mellan borden och de högljudda metallstolarna mot det nakna golvet. Vi hugger tag i två menyer och funderar lite på upplägget.

Det finns två alternativ som kan passa oss. Dels har vi burgaren som rätt och slätt heter Vegan. Den beskrivs som Vegansk färskost (gjord på havre), tomat, sallad, Oumph, bourbonsås och picklad rödlök. Den väljer vi givetvis. Och så är vi sugna på den där Moving Mountains-pattyn som beskrivs kunna ersätta köttet i alla de övriga burgarna.

Man beställer i baren och vi kommer fram till att det bara är burgaren Vegan som kan erbjudas med helt vegansk topping. Vi landar i att vi kör samma upplägg som Vegan men vi byter ut Oumphen mot Moving Mountains. Till dessa två varianter väljer vi pommes frites och sweet fries samt en guacamole. Vi sätter oss och konstaterar att det kändes lite stressigt vid baren. Personalen hade många bollar i luften, skulle man kunna säga.

Det finns inte gott om riktigt bra veganska milkshakes men Tugg har lyckats bra
Det finns inte gott om riktigt bra veganska milkshakes men Tugg har lyckats bra. Foto: Jenny Luks

Fler regnvåta gäster stövlar in och den fullsmockade lokalen blir allt mer fullsmockad, men vi upplever ett visst mått av trivsel och klagar inte i någon högre grad. Maten kom och vi hugger in. Burgarna är presenterade på ett inbjudande sätt och vi börjar dippa våra fries i guacamolen. Slät och fin med lagom syra. Det är jag som hamnat med Oumphburgaren och den bjuder kanske inte på några större överraskningar. Pulled Oumph är Pulled Oumph, oavsett om den serveras på Tugg eller på Max.

Tillbehören är okej. Jag gillar mängden rödlök och i botten finns en vit dressing som vi gissar ska föreställa färskosten av havre. Den sticker inte ut i smak men bidrar med saftighet. Nu ska vi smaka på Moving Mountains-burgaren – ytterligare en kötting i den nya generationen veganburgare.

Jag har tidigare skrivit om att jag inte riktigt fallit pladask för denna trend, som till exempel representeras av föregångaren Beyond Burger, men denna är lite mer lågmäld och skönt saftig utan den där järniga bismaken. Enligt Moving Mountains hemsida består det av kokosolja, svamp och det de diffust kallar plantprotein.

Vi tycker måltiden är helt okej och det lutar åt en 3:a i betyg. Men så minns vi plötsligt att det ju finns milkshakes också. Jag går fram till baren och dryftar ämnet med personalen. Jodå, det finns en shake med vaniljglass och en med Oreosmak. Jag väljer den sistnämnda och snart har vi den trevliga skapelsen framför oss. Den är snygg, med smulade Oreokakor på toppen tillsammans med fluffig sojagrädde. Detta är en riktigt bra milkshake med len glass som är lagom tunn för pappsugröret. Nu höjer vi betyg till 3,5. Det är den värd.

Tugg, Drottninggatan 21, Göteborg

Priser:

Vegan burger: 115 kronor.
Vegan sweet fries: 50 kronor.
Vegan mixed fries: 40 kronor.
Guacamole: 10 kronor.
Shake Vegan Oreo: 60 kronor.

Betyg:

3,5/5