Radar · Nyheter

”Spionval” på vift klarar sig fint

Hvaldimir hade en kamerasele på sig när han först dök upp i norska Finnmark.

I flera månader fick vitvalen Hvaldimir matas för att han inte klarade av att hitta föda på egen hand. Men nu ser det ut som om att han klarar ett liv i frihet, rapporterar NRK.

Hvaldimir höll till i hamnbassängen i norska Hammerfest till den 20 juli, sedan stack han. De senaste veckorna har han tillbringat runt ön Seiland.

Sammanlagt har han simmat runt 600 kilometer sedan den 20 juli.

– Det var också sista gången vi matade honom. Vi har följt efter Hvaldimir och nu ser det ut som om han klarar att hitta mat själv. Än är det svårt att säga vad eller hur mycket han äter, han har troligen gått ned lite i vikt, men han klarar sig fint, säger valforskaren Eve Jourdain.

Enligt valforskaren är det goda nyheter. Man var länge osäker på om Hvaldimir, som är tam och van att lyda människor, skulle överleva på egen hand. Den stora frågan nu är hur han kommer att klara vintern, men Jourdain är hoppfull.

– Vad vi sett så här långt är han full av energi, han trivs med människor han träffar på sina utfärder och får sina sociala behov tillgodosedda. Hade han varit undernärd hade han sparat på krafterna och tagit det lugnare.

Det var i april i år som Hvaldimir dök upp i norska Finnmark. Han hade då på sig en kamerasele märkt ”Utrustning från Sankt Petersburg”, vilket ledde till spekulationer om att valen tränats av ryska militären.