Radar · Nyheter

Sommaren är över – nu börjar vab-hösten

En mamma lägger pussel med sina sjuka barn.

Höstterminen har inletts på landets förskolor och skolor. Och med den även vab-säsongen.
– Det brukar starta i slutet av augusti och sedan öka stadigt fram till februari, säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan.

Februari brukar göra skäl för smeknamnet ”vabruari”. När vinterns influensor och andra sjukdomar härjar som mest är också flest föräldrar hemma och tar hand om sjuka barn.

Sommarlovet brukar vara raka motsatsen, enligt Försäkringskassans statistik.

Men redan under slutet av augusti och början av september drar säsongen för vab (vård av barn) i gång, i takt med att barn återvänder till skolor och förskolor.

Smittar varandra

– Det beror ju mycket på att man kommer tillbaka efter sommarlov och smittar varandra, säger Niklas Löfgren, som är familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

– Vabbandet är som lägst under sommaren, men startar om nu. Så det är början av vab-säsongen, kan man säga.

Säsongsvariationerna i antalet vab-ansökningar ser rätt lika ut år för år. Vabbandet minskar sakta under våren och når sin lägsta punkt i juli. Mot slutet av sommaren börjar den sedan klättra uppåt igen, vänder ännu skarpare uppåt i september–oktober och når sedan maxpunkten igen i just ”vabruari”.

Rekord i år

I februari i år gjorde Försäkringskassan det högsta antalet utbetalningar hittills, då ersättning för drygt 963 000 dagar betalades ut. Det finns också en svagt uppåtgående trend sett över de senaste åren.

– Det finns en viss beteendeförändring, man vabbar något fler dagar per barn än tidigare. Men vi har ju också en större befolkning än tidigare, säger Niklas Löfgren.

– Det kan också bero lite på att till exempel förskolor kanske har en annan toleransnivå nu för när barnen får vara på förskolan eller inte. Det väger ju in också.

Fakta: Vård av barn (vab)

Den som stannar hemma från jobbet eller går miste om a-kassa för att ta hand om ett sjukt barn kan ta få ersättning, så kallad tillfällig föräldrapenning, för vård av barn (vab).
Det går att ”vabba” från det att barnet är 8 månader till och med dagen innan barnet fyller 12 år. Under vissa förutsättningar går det även att få ersättning för vab för äldre barn.
Den 1 januari i år slopades anmälningsplikten när ett barn blir sjukt. I stället räcker det att skicka in en ansökan om ersättning när barnet blivit friskt igen.
Källa: Försäkringskassan.

Fakta: Tips för friskare barn

Barn har i genomsnitt sex till åtta infektioner per år under sina första fyra år.
Det vanligaste är förkylningar eller maginfektioner.
Några tips för att minska risken att barnen ska bli sjuka eller att smitta sprids:
Tvätta händerna före måltider och efter toalettbesök.
Lär barnet att hosta i armvecket i stället för i händerna.
Använd engångsnäsdukar.
Tvätta leksaker, snuttefilt och gosedjur när barnet blivit friskt igen.
Tillbringa mycket tid utomhus.
Källa: Vårdguiden 1177.se.