Radar · Nyheter

Oväntad miss försenar mordärende igen

I 16 år har åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud drivit rättsfallet om två mord i Göteborg.

Två mord i Göteborg för 16 år sedan fortsätter att ge rättsväsendet problem. Nu blir en rättegång i hovrätten uppskjuten till i april, efter en miss på myndigheten som sköter delgivning utomlands. En man i Kina är åtalad för anstiftan till morden.

I mars 2003 hittades en 31-årig kvinna mördad i en grannes lägenhet i stadsdelen Högsbo i västra Göteborg. Grannen, som saknades, blev först misstänkt för mordet. Men drygt en månad senare hittades även han mördad, nergrävd under balkongen till sin egen lägenhet.

Kvinnans exmake, en nu 59-årig kinesisk affärsman, var tidigt misstänkt för inblandning i mordet på henne. Han hann släppas innan grannen hittades, men blev senare internationellt efterlyst.

På hösten 2014 greps affärsmannen under en resa till Storbritannien. Han ställdes inför rätta för anstiftan till två mord, men friades efter flera turer i Göteborgs tingsrätt.

Kunde inte hittas

Domen i september 2016 överklagades av kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud. Sedan dess har hovrätten i Göteborg försökt få till en rättegång. De tre första försöken misslyckades för att den åtalade mannen inte kunnat hittas för delgivning i Kina.

Enligt den senaste planen skulle rättegången starta på onsdag. Men så blir det inte. Nu av en ny anledning.

Länsstyrelsen i Stockholm, som är central myndighet för delgivning utomlands, hade missat att göra något åt saken i detta fall. Hovrätten sände en begäran till länsstyrelsen i november förra året, och domstolen fick ett kvitto, men sedan hände inget mer.

För en månad sedan undrade hovrätten om delgivningen lyckats. Då upptäcktes misstaget.

Bristande rutin

”I länsstyrelsens dåvarande rutin ingick inte att enheten som handlägger delgivning utomlands ska underrättas om en inkommen begäran. De personer som ska handlägga ärendet fick därför inte reda på att det hade inkommit”, skriver länsstyrelsen i Stockholm enligt Göteborgs-Posten.

– Konstigt och väldigt beklagligt, säger åklagare Ulrika Bentelius Egelrud, som drivit rättsärendet ända sedan morden skedde, till TT.

Nu planerar hovrätten ett femte försök att hålla rättegång, med start i april 2020.

– Vi har inte på något sätt gett upp, säger Ulrika Bentelius Egelrud.

Eftersom rättsprocessen inletts med åtal, dom och överklagande, blir de misstänkta brotten inte preskriberade.

Vårdnadstvist

Enligt åklagaren beställde mannen mordet på sin exhustru på grund av en vårdnadstvist om parets son. Grannen mördades dels för att mordet på kvinnan skulle utföras i hans lägenhet, dels för att han skulle få skulden för mordet.

Den kinesiske affärsmannen har nekat till anklagelserna.

59-åringen dömdes först i tingsrätten för anstiftan till ett av morden, men rättegången fick tas om för att en nämndeman skrivit om den på Twitter. Efter en andra rättegång friades mannen.

Fakta: Anstiftan till brott

Anstiftan är en form av medverkan till brott.
Den består i att man med avsikt förmår någon annan att begå en brottslig gärning.
Anstiftan kan ske på olika sätt. Den behöver inte innehålla hot, tvång eller övertalning.
Den som döms för anstiftan kan få samma straff som om man utfört brottet själv.
Källa: Nationalencyklopedin