Radar · Nyheter

Nu drabbas El Sistema i Tynnered av nedskärningar

Kulturskolan El Sistema betyder mycket för många barn och ungdomar.

Trots att Stadsdelsnämnden i Västra Göteborg lovat att El Sistemas kulturskoleverksamhet ska vara kvar i samma omfattning som tidigare så försvinner nu ändå en tjänst, det rapporterar Göteborg Direkt.

– Det är både ett svek och ett fult spel att ta pengar från de som har lite, säger Annelie Anderberg, talesperson för föräldragruppen ”Bevara El Sistema i Tynnered” till Göteborg direkt.

Det är en musikpedagogtjänst inom förskolan på 90 procent som kommer att försvinna. Det innebär att de två pedagogerna, som delat på tjänsten, får nya arbetsuppgifter och att förskolebarnen i Tynnered som tidigare haft två tillfällen i veckan med en musikpedagog nu bara får ett tillfälle.

Stadsdelsförvaltningen i Västra Göteborg vidhåller dock att de inte har gjort, eller kommer att göra, några nedskärningar i El Sistemas verksamhet. De som har fattat beslutet om neddragningen är Förskolenämnden som till skillnad från stadsdelsförvaltningen inte har något beslut som hindrar nedskärningar i El Sistema.

Men föräldrarna till barnen i Tynnered låter sig inte stoppas. I dag, den 3 september, kommer de samlas på Västra Göteborgs nämndsmöte för att uppvakta beslutsfattarna med sång och musik.
– Det är viktigt att man har den här verksamheten redan i förskolan för effekten av arbetet blir så mycket större än om man börjar med det senare i grundskolan. Och det är extra viktigt i Tynnered som är ett utsatt område, säger Annelie Anderberg till Göteborg Direkt.