Radar · Nyheter

Kötid kommer avgöra rätten till lägenhet på Boplats

Nu tillämpar Boplats kötid som kriterium vid ansökan om lägenhet.

Från och med september sker det stora förändringar på sajten boplats.se. Göteborgs stad tar helt över förmedlingen av bostäder oavsett vem hyresvärden är. Detta efter ett politiskt beslut i början av året.

Tidigare kunde privata hyresvärdar annonsera ut sina lediga lägenheter på Boplats Göteborg och själva välja sina hyresgäster. Nu när staden tar över tjänsten är det kötid som kommer avgöra vem som har rätt till bostad. Detta gäller både lägenheter inom allmännyttan och de privata.

Det kommer också innebära att Boplats Göteborg från 1 september står för den större delen av servicen till de sökande och all kontakt med hyresvärdarna sker genom Boplats. Allt från ansökningar till urval och kontraktsskrivning sköts av Boplats personal.

− Hyresvärdar som publicerar lägenheter på boplats.se får inte bara en uthyrningstjänst. De får också del av vår kundservice som hjälper bostadssökande digitalt, via telefon och med besök i lokalen i Rosenlund, säger Maria Meyer-Martins, vd för Boplats Göteborg till sajten Vårt Göteborg.

Värdar väljer att lämna

Frågan om Boplats Göteborgs utförande har stötts och blötts i Göteborgs stad under långt tid. Flera privata hyresvärdar, som Stena fastigheter och Wallenstam, har valt att lämna Boplats och i stället ansluta sig till den privata förmedlingen HomeQ. Bland annat är de missnöjda med att inte själva få vara delaktiga i urvalet av hyresgäster.

Den stora förändringen är att ansökningarna på Boplats rangordnas efter de sökandes kötid, vilket också gör det möjligt att se sin placering på lägenheterna. Alla lägenheter inom allmännyttan kommer att förmedlas på sajten, men färre lägenheter innebär också längre kötid.

Maria Meyer-Martins säger till Vårt Göteborg att hon välkomnar privata hyresvärdar inom pendlingsavstånd från Göteborg att använda sig av Boplats.

− Vårt uppdrag är att se till att alla villkor för att få hyra en lägenhet är tydligt angivna och om hyresvärden inte godkänner en sökande så skall hen få en tydlig förklaring om varför, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV