Radar · Nyheter

Fyra av tio unga göteborgare har aldrig hört talas om romer

Romernas flagga.

Enligt en färsk undersökning är okunskapen och fördomarna om romer stor i Göteborg.  Bara 35 procent är intresserade av att lära sig mer om romsk kultur och bland de unga har 39 procent aldrig ens hört talas om romer, det skriver Vårt Göteborg.

Det är Romani Center Väst som har undersökt göteborgarnas attityder gentemot romer och resultatet var till stora delar väntat, enligt enhetschefen Domino Kai.

– Som exempel känner vi till många som inte vågar säga att de är romer på sina arbetsplatser, just för att inte mötas av fördomar. Men trots det är det positivt att vi nu har konkreta och färska siffror, vilket gör att ingen kan säga att de inte visste, säger han till Vårt Göteborg. 

Däremot tycker han att det är både märkligt och skrämmande att fyra av tio unga mellan 16 och 25 år aldrig har hört talas om romer.

– Det är väldigt underligt och rent ut sagt alarmerande att de inte får med sig den kunskapen från skolan. De här personerna är morgondagens beslutsfattare och tjänstepersoner och vad kommer det innebära för framtiden? Ska vi behöva vänta en generation till för att något verkligen ska hända?

Trots okunskapen så är i alla fall fördomarna mindre bland de unga än bland de äldre. Bland den äldre gruppen tänker många enbart på romer som tiggande EU-migranter.

Men allt är inte negativt i rapporten. Även om många är okunniga om romsk kultur, historia och samtid, är de samtidigt ofta medvetna om att de behöver lära sig mer.