Energi

På gång i Göteborg

Naturhistoriska museet bjuder in till ett föredrag om späckhuggare torsdagen den 5 september.

Barnaktivitet: Invigning av Barnens växthus
I morgon, lördag, invigs Barnens växthus. Då blir växthuset i Trädgårdsföreningen en spännande plats för barn och vuxna i deras närhet. Där kan barnen läsa och låna böcker i pop up-biblioteket, pyssla, bygga koja, gå en barfotaslinga och lära sig mer om hur svenska vilda djur bor.
Tid: 10.00-16.00
Plats: Trädgårdsföreningen
Kostnad: Gratis.

Fest: Ö-festen
För fjärde året arrangeras Ö-festen med loppis, mat och musik längs med Järnmalmsgatan på Ringön. Detta är tillfället för den som är ny Ringöbesökare att upptäcka en oväntad del av Göteborg fylld av industri- och skaparanda. Många verksamheter har öppna hus och dörrar hela dagen.
Tid: 12.00-21.00
Plats: Ringön
Kostnad: Gratis.

Fest: Doc Lounge GBGs stora 10-årsfest
Doc Lounge Göteborg fyller tio år och drar till med fest. Dokumentärfilmklubben startade 2009 på Tredje långgatans House of Win-Win med visningen av Fredrik Gerttens film Bananas. Nu firas tioårsdagen med förhandsvisningen av hans nya film Push, samt så klart också med musik och DJs.
Tid: 19.00-00.00
Plats: Oceanen
Kostnad: Gratis.

Fredrik Gerttens senaste film Push visas på Doc Lounges 10-årsfest på Oceanen den 31 augusti
Fredrik Gerttens senaste film Push visas på Doc Lounges 10-årsfest på Oceanen den 31 augusti. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Litteratur: Blåbärspoesi
Frilagret arrangerar Blåbärspoesi – en poesitävling för unga mellan 13 och 20 år. Den som är intresserad av poesi, oavsett hur mycket man skrivit innan, är välkommen att delta. Eller bara komma och lyssna förstås. Föranmälan krävs för de tävlande och temat på dikterna är fri tolkning av färg.
Tid: 20.30 -22.00
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.

Söndag 1 september

Fest: Muren grönskar
Kåken välkomnar till en grön kulturfest med skördemarknad, musik, barnteater, slöjd, läshundar, måleri, mat och fika. Programmet är späckat och bjuder bland annat på yarnbombing, litterär speed dating, körsång, poesiquiz, yoga, dans, akrylmålning och mycket annat.
Tid: 11.00-15.00
Plats: Kulturhuset Kåken
Kostnad: Gratis.

Film: 438 dagar
438 dagar är baserad på den sanna berättelsen om journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson som under ett uppdrag i den konfliktdrabbade regionen Ogaden i Etiopien fängslades och dömdes till elva års fängelse för terrorism. Regi av Jesper Ganslandt. Spelas till och med 5 september.
Tid: 13.00-15.00
Plats: Bio Roy
Kostnad: 125 kronor.

Onsdag 4 september

Seminarium: Yaqui people
Gäster från olika delar av Yaqui Nation – Sonora i Mexiko och Arizona i USA – presenterar och samtalar om sina perspektiv på kolonial historia och samtida politik, och om återförande av heliga föremål till ursprungslandet. Dagen bjuder bland annat på föredrag och musik.
Tid: 13.00-15.00
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: Gratis.

Musik: Maud Lindström
Kom och lyssna på svängig, feministisk visrock’n’roll med trubaduren och låtskrivaren Maud Lindström. Med sitt rättframma språk och sina personliga, roliga och självutlämnande texter sätter hon ord på det många tänker men få vågar prata om. Att förboka plats rekommenderas.
Tid: 18.30-20.30
Plats: Dalheimers hus
Kostnad: Gratis.

Litteratur: Grimsrud, Montelius, Zimmerman och Dadgostar
Forum för poesi och prosa på Musikens hus kickar igång höstsäsongen. Denna kväll gästas scenen av författarna Beate Grimsrud, Martina Montelius, David Zimmerman och Alice Dadgostar. De kommer prata om sina senaste böcker. Kvällens tema är Börja och sluta.
Tid: 19.00-21.00
Plats: Musikens hus
Kostnad: 50-80 kronor.

Alice Dadgostar är en av gästerna på Musikens hus Forum för poesi och prosa den 4 september
Alice Dadgostar är en av gästerna på Musikens hus Forum för poesi och prosa den 4 september. Foto: Carla Orrego Veliz

Torsdag 5 september

Konst: Vernissage – Coast to Coast
Fyra svenska och fyra senegalesiska konstnärer har arbetat tillsammans och skapat en gemensam utställning. År 2018 reste fyra västsvenska konstnärer till Senegal och deltog i DakArt-biennalens program. I år har fyra konstnärer från Dakar kommit till Göteborg för att fortsätta samarbetet.
Tid: 16.00-17.00
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Utställning: Kvinnors röst i Bolivia
I en utställning på Frilagret berättar bolivianska kvinnor om sin syn på jämställdhet och om sina erfarenheter av att vara kvinna i ett land i förändring. I Bolivia har andelen kvinnor i politiken femdubblats på kort tid, nya lagar har kommit till mot våld i hemmet och den traditionella kvinnorollen skakas i grunden.
Tid: 17.00-21.00
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.

Föredrag: Sveriges späckhuggare
Visste du att det dyker upp späckhuggare nästan årligen längs Västkusten? Och att några av späckhuggarna verkar återkomma om och om igen? Välkommen att lyssna till det nystartade ideella projektet Sveriges späckhuggare, som kommer och berättar om späckhuggarna i svenska vatten.
Tid: 18.00-19.00
Plats: Göteborgs naturhistoriska museum
Kostnad: Gratis.

Fredag 6 september till söndag 8 september

Musik: Göteborg Folk Festival
Nästa helg arrangeras den första upplagan av Göteborg Folk Festival. Besökarna kan förvänta sig ett brett program med musik, dans, panelsamtal och workshops. Invigningen äger rum på Folkmusikkaféet, Allégården. Det blir en helkväll med bland andra World Wide Orchestra på scen.
Tid: 6-8 september
Plats: Varierande
Kostnad: Varierande.

Fredag 6 september

Föredrag: Draw the line – #metoo med fokus på bemötande
I samband med utställningen Draw the line erbjuder Jämställdhetsmyndigheten fyra frukostseminarier på temat sexuella trakasserier. Detta är det andra tillfället på temat bemötande. Draw the line är ett utdrag ur serieantologin med samma namn, som uppstod i spåren av #metoo.
Tid: 07.30-08.30
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.