Radar · Nyheter

Migrationsverket: Konfliktnivån i Syrien lägre

Migrationsverket.

I ett nytt rättsligt ställningstagande bedömer Migrationsverket att säkerhetsläget i Syrien fortsatt är allvarligt, men att konfliktnivån har sjunkit. Omkring 1 300 asylsökande berörs av det nya beslutet.
– Sedan berör det alla de som kommer att söka asyl från Syrien framöver, säger myndighetens rättschef.

Det nya rättsliga ställningstagandet kan påverka möjligheten för vissa nya asylsökande att få uppehållstillstånd i Sverige, enligt myndigheten. Dels de asylsökande med så kallade öppna ärenden som ännu inte fått beslut om uppehållstillstånd, och dels de som i framtiden kommer från Syrien till Sverige för att söka asyl.

– Vi har 1 318 öppna asylärenden just nu från Syrien, och sedan berör det alla de som kommer att söka asyl från Syrien framöver. Vi vet inte hur många det blir, men vi har sett en vikande trend i antalet asylsökande från Syrien sedan 2015, säger Fredrik Beijer, rättschef vid Migrationsverket.

Nya och framtida asylsökande

Den som redan har beviljats asyl i Sverige och har uppehållstillstånd med status som flykting eller alternativt skyddsbehövande kommer däremot inte att påverkas av det nya rättsliga ställningstagandet.

– De som redan fått sin flyktingstatus bekräftad tidigare berörs inte av detta, det är nya asylsökande och framtida asylsökande som berörs.

Det är i vissa provinser i Syrien som konfliktnivån sjunkit, enligt Migrationsverket. Det rör sig bland annat om provinserna Hassakah, Suwayada och Dara’a. För asylsökande från dessa provinser kommer myndigheten att göra individuella bedömningar om vem personen är och hur hotbilden mot personen ser ut, säger Beijer.

Det nya ställningstagandet baseras på den rapport som myndighetens landinformationsavdelning publicerat. Den är i sin tur en sammanställning av en rad rapporter och informationsinhämtning från aktörer som FN och frivilligorganisationer.

– Vi följer alla länder, men framförallt de stora asylländerna, där har vi en landinformationsenhet vars jobb är att bevaka, rapportera och samla in information. Vi på rättsavdelningen följer utvecklingen och med jämna mellanrum måste vi uppdatera våra egna riktlinjer.

"Helt annan nivå"

Fram tills nu har asylsökande syrier beviljats asyl i Sverige oavsett var i Syrien de kommer ifrån, då situationen i hela landet inneburit att i princip alla asylsökande bedömts ha ett skyddsbehov, enligt Beijer.

– Nu har vi sett över ganska lång tid att de allmänna dödstalen i Syrien minskat. Vi har en helt annan nivå i dag än vi hade 2013.

– När man går från en så allvarlig situation och ska säga att nu har det blivit lite bättre ska man vara väldigt försiktig. Därför har vi väntat och sett under lång tid om utvecklingen håller i sig, och nu vågar vi säga när vi tittar på alla källor att vi tror att utvecklingen kommer att hålla i sig, fortsätter han.

Men situationen i Syrien är fortfarande allvarlig, understryker Fredrik Beijer.

– Det kommer att bli ganska komplexa bedömningar, men vi är också väl medvetna om att det återstår många problem i Syrien. Det finns stora risker för många grupper.

Fakta: Ny bedömning av säkerhetsläget i Syrien

Säkerhetssituationen i Syrien är fortsatt allvarlig, men i några av landets provinser har konfliktnivån sjunkit, enligt myndigheten. Situationen i hela landet bedöms därmed inte längre vara sådan att alla riskerar att drabbas av urskillningslöst våld.
I provinserna Aleppo, Raqqa, Idlib, Hama, Homs och Deir ez-Zour råder det enligt Migrationsverket fortfarande inre väpnad konflikt ”där alla och envar riskerar att drabbas av det urskillningslösa våldet”. Ingen med hemvist i någon av dessa provinser kommer att utvisas dit.
Även i provinserna Hassakah, Suwayada, Dara’a, Quneitra, Rif Dimashq och Latakiya råder inre väpnad konflikt men inte på sådan nivå att våldet är urskillningslöst, enligt myndigheten. För asylsökande från dessa provinser kommer myndigheten därför att göra individuella bedömningar om vem personen är och hur hotbilden mot personen ser ut.
I provinsen Tartous råder det enligt myndigheten ”andra svåra motsättningar” på så sätt att det inte finns några väpnade grupper där för tillfället.
Sedan 2012 har syrier utgjort den största gruppen asylsökande i Sverige och sedan konfliktens början, 2011, har över 115 000 också beviljats asyl.
För närvarande väntar runt 1 300 syrier på beslut hos Migrationsverket.
Betydligt fler, 26 500, kommer under de närmsta tre åren att behöva ansöka om att förlänga sina tillfälliga uppehållstillstånd hos Migrationsverket.
Källa: Migrationsverket