Energi

Hallå där…!

Josefin Edensvärd, projektledare för Göteborg Folk Festvival.

…Josefin Edensvärd, projektledare för den första upplagan av Göteborg Folk Festival som äger rum 6-8 september på flera platser i Göteborg och Mölndal, med invigning på Folkmusikkaféet.

Det är dags för det allra första Göteborg Folk Festival. Hur uppstod denna idé?

– Jag, som annars bokar för Klubb Ankaret, kände att det var dags för en folkmusikfestival i Göteborg, fullproppad av folk- och världsmusik i alla dess former. Det hängde dock på att få med fler folkmusikföreningar på tåget, med andra ingångar till genren än vad Klubb Ankaret har. Varför? Jo, för att kunna erbjuda något mer och något tyngre, samt för att nå ut till en bredare publik.

– Folkmusiker mot Rasism Gbg, som annars anordnar jamsessions, workshops och motdemonstrationer, och Folkklubb, som tidigare arrangerat klubbar i Göteborg och Sverige, var självklara samarbetspartners som blev riktigt taggade på idén. Sen kom även en förfrågan från Folkmusikkaféet, som brinner för det mer traditionella spel-till-dans-konceptet. Vi ville fylla festivalen med det vi brinner för – konserter, workshops, dans, intressanta samtal – och tillsammans har vi sedan kommit att utforma denna tredagarsfestival.

Det kommer bland annat att hållas ett panelsamtal om terminologin som används inom folkmusiken, som till exempel world music, etno, urban och så vidare. På vilket sätt är detta ett viktigt ämne?

– Min helballa medarrangör Hilda Ekstedt, från Folkmusiker mot Rasism Gbg, har ansvarat för arrangemanget kring panelsamtalet, vilket de valt att kalla Ordets makt och världens kultur, just därför att ord har makt. Makt över hur vi tänker vilket i sin tur påverkar hur vi beter oss. Vi vill öppna upp tanke och samtal kring att granska oss själva och begreppen vi använder i förhållande till folk- och världsmusik. Finns det ord som är exkluderande? Finns det ord som fungerar inkluderande? Vad finns det för historia och kontext kring våra begrepp och hur påverkar det oss och andra och vår syn på varandra. Detta är frågor som vi tyckte vore intressant att samtala om.

Programmet bjuder så klart in till massor med musik. Vilka är dina egna personliga tips?

– Jag tycker att alla punkter på programmet är helt självklara, men om ska jag rekommendera några favoriter får det bli samisk-finska duon Vilda, panelsamtalet Ordets makt och världens kultur, det fantastiska bautabandet Hemliga gästen, Popkollos queerdansworkshop på Konstkollektivet, girlpowerbandet från Grekland, Tiganites Meres och dansworkshop 8 september.