Radar · Nyheter

Regeringen tar över prövningen av Preemraffs expansionsplaner

Preems oljeraffinaderi i Lysekil.

I fredags kom beskedet att regeringen kommer pröva om Preems planer på ett nytt raffinaderi i Lysekil är förenligt med klimatmålen. Om anläggningen byggs skulle det innebära att Preemraff ensamma står för sex procent av Sveriges totala utsläpp.

 Det är mer än rimligt att regeringen nu prövar Preems expansionsplaner. Statsminister Stefan Löfven har själv sagt att världens länder måste sluta investera i det som förstör vår planet, och vice statsminister Isabella Lövin har vid flertalet gånger uttryckt att det nu ska bli olagligt att prioritera bort klimatet. Nu får vi för första gången se hur det klimatpolitiska ramverket prövas i praktiken. Regeringen är ytterst ansvarig för att vi lever upp till våra klimatmål och en utbyggnad av Preemraff skulle avsevärt minska våra chanser att nå målen, kommenterar Parul Sharma, chef för Greenpeace i Sverige, beskedet från i fredags.

Mark- och miljödomstolen i Vänersborg har tidigare gett klartecken till bygget, domen överklagades dock av drygt hundra privatpersoner och flera organisationer, bland annat Naturskyddsföreningen. Mark- och miljööverdomstolen har gett prövningstillstånd till drygt hälften av överklagandena, men nu kommer alltså regeringen att ta över ärendet.

I en intervju med DN kommenterar klimat- och miljöminister Isabella Lövin beslutet så här:

– Det ska vara ordning och reda i klimatpolitiken. Då är det viktigt att man lägger de här frågorna på bordet så att det blir tydligt. Vi måste kunna styra mot klimatmålen och regeringen har ett ansvar enligt klimatlagen att göra det. Att styra politiken i en riktning så att man minskar utsläppen.

Samtidigt säger Isabella Lövin också att hon inte vill föregå prövningen och kan därför i dagsläget inte ge något besked om huruvida anläggningen kommer att byggas.

Greenpeaces chef Parul Sharma säger i ett pressmeddelande att hon tycker att regeringen även borde pröva andra miljöskadliga verksamheter:

Jag hoppas att klimatlagen visar sig bärkraftig nog i detta ärende, och jag räknar med att vi kommer se flera liknande fall. Preem i Lysekil är en av de värsta anläggningarna vi har i Sverige men den är långt ifrån den enda verksamheten som hotar vårt klimat. Swedegas terminal i Göteborg och planerna på att bygga ut Arlanda är andra saker som också borde prövas eller omprövas mot bakgrund av den klimatkris vi lever i.