Radar · Nyheter

Fler kontaktade Bris om självmordstankar

Fler har ringt Bris under sommaren.

Trycket på Bris har varit hårt i sommar. Mest ökade barn och ungas samtal om funderingar på självmord.
– Barn lämnas ensamma med sina tankar under sommaren, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.

Fler barn har under sommarlovet hört av sig till Bris för att de behövt någon att prata med. Antalet samtal till barnrättsorganisationen ökade med fyra procent, jämfört med två procent förra sommaren.

Totalt har Bris kuratorer i sommar haft närmare 4 200 kontakter med barn via telefon, chatt eller mejl.

Vanligaste ämnena var psykisk ohälsa, familj och familjekonflikter samt våld, övergrepp och kränkningar. Mest ökade samtalen om självmordstankar – med 29 procent, eller drygt 100 fler samtal, enligt Bris.

"Lämnas ensamma"

– Det är en ganska stor ökning. Det blir fler och fler samtal av den här karaktären. Det är många barn och unga som mår dåligt, men vår upplevelse är också att fler unga vågar sätta ord på hur de faktiskt mår, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.

Ämnena som barn och unga tar upp under sommaren skiljer sig egentligen inte från hur det ser ut under övriga året. Däremot är samtalen av en lite annan karaktär, enligt Bris.

– Det är tydligt att barnen under sommaren lämnas ensamma med sina tankar när samhällets stödinsatser inte finns där, när skolan stänger till exempel, säger Magnus Jägerskog.

Extra tufft är det för barn som har problem hemma eller lever i en utsatt situation.

– Även om samhällets stödfunktioner tar sommarlov så tar inte barn och ungas problem och svårigheter sommarlov. De finns där hela tiden, säger Magnus Jägerskog.

Elevhälsan viktig

När en ny termin nu dragit igång finns viktiga lärdomar att dra från sommaren, anser han.

– Det är viktigt att elevhälsa och de vuxna som finns kring barn är förberedda, att de möter det här och att det finns tid för samtal – för det behöver unga.

TT: Elevhälsan brukar ibland beskyllas för att vara underbemannad och inte hinna med. Har den möjlighet att möta detta?

– Det är inte elevhälsans fel att man är underbemannad, utan det är politikens fel att de inte har de resurser de skulle behöva. Men det finns stora utmaningar, vi vet att samhällets stödfunktioner är ansträngda på olika sätt. Samtidigt beskriver många unga just kontakten med elevhälsan som otroligt viktig, och att den gör stor skillnad.

Fakta: Sommaren i siffror

Mellan den 13 juni och den 14 augusti hade Bris 4 573 kurativa kontakter, varav 4 194 kontakter var med barn.
Majoriteten av barnen var 13–18 år. Men det har skett en ökning av kontakter från yngre barn. Närmare hundra kontakter under perioden rörde barn i åldern 7–9 år.
Källa: Bris

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV