Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

Musikern Christina Kjellson gästar Världskulturmuseet i morgon, lördag.

Konst: Vernissage – Peter Eugén Nilsson
Galleri Lillhammar välkomnar till Peter Eugén Nilssons separatutställning. Hans konst har uppmärksammats av konstälskare runt om i världen. 2014 började han med akvarell och har förundrat sina betraktare med dramatiska akvareller med koppling till det norrländska landskapet.
Tid: 12.00-16.00
Plats: Galleri Lillhammar
Kostnad: Gratis.

Musik: Christina Kjellsson
Christina Kjellsson, låtskrivare, artist, författare och folkbildare, är en av våra mest uppskattade textskrivare. Blå moped är hennes sjunde fullängdsalbum. Skivan är ett brokigt och mångfacetterat musikaliskt möte mellan Göteborgsmusiker som sammanstrålat i studion på Konstepidemin.
Tid: 14.15-14.45
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: Gratis.

Film: Koko-di Koko-da med regissörsbesök
Johannes Nyholms förra långfilm, Jätten, vann tre Guldbaggar varav både för Bästa film och Bäst manus. Nu är han tillbaka för att presentera årets mest gastkramande bioupplevelse: Koko-di Koko-da. Denna kväll gästar han själv visningen på Hagabion. I samarbete med ABF Göteborg.
Tid: 18.15-20.15
Plats: Hagabion
Kostnad: 90 kronor.

Musik: Nef goes punk – punk goes Nef
Nefertiti bjuder in till nya konceptet: Nef goes punk – punk goes Nef. Punken gör entré på den anrika jazzklubben och i morgon, lördag, intas scenen av Incest Brothers, Råttorna och Vrävarna – alla tre svenska punkband från tiden då det begav sig. Incest Brothers var ett av Sveriges tidigaste punkband.
Tid: 20.00
Plats: Nefertiti
Kostnad: 240 kronor.

Film och musik: Umeå hardcore night
I samarbete med Farsot Records bjuder Bio Roy in till en helkväll med musik, film, skivor och samtal om Umeås unika hardcorescen. Det blir Göteborgspremiär för dokumentären UxÅ – A Journey to The Heart of Umeå Hardcore Scene. 90-talsbandet The Burning Flames återförenas i salongen.
Tid: 20.00-21.00
Plats: Bio Roy
Kostnad: 120 kronor.

Artisten Dennis Lyxzén intervjuas i filmen UxÅ som visas i morgon, lördag, på Bio Roy
Artisten Dennis Lyxzén intervjuas i filmen UxÅ som visas i morgon, lördag, på Bio Roy. Foto: Leif R Jansson/TT

Måndag 26 augusti

Seminarium: Vad är sexuella trakasserier?
I samband med utställningen Draw the line erbjuder Jämställdhetsmyndigheten fyra miniseminarier på temat sexuella trakasserier. Det första handlar om definitioner av sexuella trakasserier, vart en kan vända sig som utsatt samt synliggöra aktörer som jobbar för att motverka sexuella trakasserier.
Tid: 15.00-16.00
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.

Musik: Susto
Efter flera hyllade plattor gästar Susto Pustervik med sina personliga sånger fyllda till bredden med influenser från söderns alla genrer. Här finns känslofylld americana och rebellisk country-rock men framför allt en ungdomlig känsla av kompromisslös indierock med osviklig känsla för popmelodier.
Tid: 20.00
Plats: Pustervik
Kostnad: 195 kronor.

Tisdag 27 augusti

Litteratur: Osebol – dikt och verklighet på skrivkammaren
Marit Kapla tar sig an en kör av olika röster, Osebolbornas berättelser, och återger talspråkets personliga detaljer. När hon synliggör de värmländska rösterna i boken Osebol får de diktens luft omkring sig. Men hur kom författaren fram till den här formen? I samtal med Anna Mattsson.
Tid: 19.00-20.30
Plats: Göteborgs litteraturhus
Kostnad: Gratis.

Onsdag 28 augusti till måndag 2 september

Festival: Gothenburg Fringe Festival
Gothenburg Fringe Festival är en explosion av kreativitet. Programmet är fullproppat med teater, dans, spoken word, musik och performances på en lång rad platser i Göteborg. Fringe är en festival som arrangeras underifrån och det finns över 200 festivaler runt om i världen.
Tid: 28 augusti-2 september
Plats: Varierande
Kostnad: Varierande.

Onsdag 28 augusti

Teater: Nypremiär – Flickan med svavelstickorna
En nyårsnatt ger sig en fattig flicka barfota ut i snön för att sälja svavelstickor. Ingen vill köpa dem. För att värma sig börjar hon tända stickorna, en efter en. I elden ser hon vackra syner av mat och lyckliga familjer som försvinner så fort stickan slocknar. En modern bearbetning av Rikard Lekander.
Tid: 10.00-11.00
Plats: Backa teater
Kostnad: 60-160 kronor.

Torsdag 29 augusti

Föredrag: Litteratur som kraft
Naturhistoriska museet bjuder in till en föreläsning med författaren Teresa Thurell, som debuterade våren 2018 med ungdomsromanen Stjärnsystrarnas hemlighet. Drivkraften bakom Teresa Thurells skrivande av boken var hennes eget miljöengagemang och nu vill hon inspirera andra.
Tid: 18.00-19.00
Plats: Göteborgs naturhistoriska museum
Kostnad: Gratis.

Musik: Sthlm svaga
Sthlm svaga startade 2017 för att undersöka ett konceptuellt förhållande till dynamik inom post-bop, jazz och frijazzmusiktraditionen. Ensemblen har, med bidrag från Kulturrådet, beställt nyskriven musik av kompositören Carla Bley. Sthlm svaga ska framföra kompositionen Bells and whistles.
Tid: 20.00
Plats: Nefertiti
Kostnad: 200 kronor.

Göteborgs litteraturhus får besök av författaren Marit Kappla på tisdag, 27 augusti
Göteborgs litteraturhus får besök av författaren Marit Kappla på tisdag, 27 augusti. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fredag 30 augusti till lördag 31 augusti

Musik: Göteborg Classic Jazz Festival 2019
Nästa helg, 30-31 augusti arrangeras en ny upplaga av Göteborg Classic Jazz Festival 2019 på Valand.
Det blir en spännande mix av 14 internationella, nationella och lokala attraktioner från små- till storband. På scen finns bland andra Göteborgsbandet Max Lagers New Orleans Stompers.
Tid: 30-31 augusti
Plats: Valand
Kostnad: 300-795 kronor.

Fredag 30 augusti

Film: The dead don’t die
Bio Capitol visar den egensinnige Jim Jarmuschs nya film The dead don’t die med bland andra Bill Murray. I den sömniga småstaden Centerville står något inte riktigt rätt till. Månen är extra stor, dygnets timmar blir oförutsägbara och djur börjar visa ovanliga beteenden.
Tid: 18.00-19.45
Plats: Bio Capitol
Kostnad: 100 kronor.

Musik: Kebnekaise / Jättedam
Kultbandet Kebnekajse återkommer till Musikens hus efter en lyckad spelning förra året. De blir därmed en del av Musikens hus festivalvecka som firar att höstsäsongen kickar igång. På scen finns också bandet Jättedam vars musik beskrivs som progressiv rock med psykedeliska inslag.
Tid: 20.00
Plats: Musikens hus
Kostnad: 250 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV