Radar · Nyheter

Nytt system för att spåra kläder

Högskolan i Borås försöker ta fram ett sätt att kunna spåra varifrån kläder kommer.

Forskare vid textilhögskolan i Borås håller på att ta fram ett nytt system för att kunna spåra kläder och på så sätt få veta om de är etiskt producerade.

RFID-chip och QR-koder som i dag används för att spåra textilier är enkla att kopiera och förfalska. Därför är det svårt att med säkerhet kunna säga varifrån kläder kommer och om de är etiskt producerade. Nu har forskare på textilhögskolan i Borås börjat arbeta på ett nytt, säkert system för spårning. 

I ett pressmeddelande berättar Tarun Kumar Agrawal, doktorand inom textil management och en av dem som jobbar med att  utveckla det nya systemet, varför säker spårning är viktigt i klädindustrin:

– Försörjningskedjan i och mellan de olika produktionsleden är komplex och mycket kan hända på vägen mellan de olika leden – från odling av bomull, till produktion av garn och vidare till textil, plagg, transport ut till butik och sist till konsument.

Forskarna har utvecklat en unik tagg som trycks direkt på kläderna, som ska hålla vid upprepade tvättar och nötning. 

– Taggen innehåller små, små partiklar, som slumpmässigt bildar ett unikt mönster. Genom bildavläsning går det att identifiera dessa mönster, precis som man gör med fingeravtryck. I det nya spårbarhetssystemet kopplas sedan data till taggen, säger Tarun Kumar Agrawal. 

– Nu hoppas jag på att få till ett samarbete med något företag för att testa systemet i riktig miljö.

Tarun Kumar Agrawal vill att systemet till slut ska användas globalt och tror att det kan hjälpa miljön. 

–  Med kontroll över försörjningskedjan vid produktion av textilier och plagg, går det också få till en minskad klimatpåverkan. Globala samarbeten är nyckeln i arbetet för hållbar utveckling. säger han i pressmeddelandet.