Energi

Hallå där…!

Författaren Teresa Thurell.

…Teresa Thurell, författare, som gästar Göteborgs naturhistoriska museum torsdagen den 29 augusti för att prata om litteratur som inspiration till miljöengagemang.

Din ungdomsbok, Stjärnsystrarnas hemlighet, kom ut 2018. Den handlar bland annat om att bevara en skog som hotas av avverkning. Hur fick du den idén?

– Jag har själv varit med om att försöka bevara en skog. Idén var att skriva en roman som får läsaren att uppleva sig vara i kontakt med naturen och allt liv runt sig och därmed få lust att skydda den. Många så kallade gammelskogar i Sverige är hotade och därmed dess biologiska mångfald. Jag började skriva romanen 2011. Då var det inte lika uppmärksammat som det är nu i vårt eget land. Att Amazonas regnskogar behöver skyddas, det har vi vetat länge. Jag hade själv velat läsa en liknande berättelse när jag var ung.

Som vuxen tänker man kanske att unga vill läsa om fantasyäventyr och tonårsförälskelser. Hur har din bok mottagits av läsarna?

– Det är fantasirik berättelse med massa tonårskärlek. Flera ungdomar uttrycker att det är en annorlunda bok som de inser att de letat efter. Oerhört glädjande, så klart. Det var mycket svårt för förlaget att sätta en genre på boken. Den beskrivs både som ett fantasyäventyr och som en spännande feelgoodroman av bibliotekarier, kritiker och läsare. Magisk realism i nutid är en ytterligare beskrivning. Många vuxna läsare har hört av sig och tycker att den talar direkt till dem och inte alls läser den som en ungdomsbok. Det är ju väldigt roligt också.

Vad anser du att man själv kan göra för att bidra till en bättre värld?

– Vara vänlig och hitta sammanhang där man trivs. När vi trivs så fungerar vi bäst. Jag har märkt att det alltid är något som behöver skyddas alldeles i närheten där jag bor. Varje dag ställs vi inför massa val. Det hör till med att vara just människa, tänker jag. Vi kan välja att agera ansvarsfullt, tänka längre än vad vår egen näsa räcker och agerar efter det – eller låta bli. Resultatet av våra val visar sig i efterhand hela tiden, vare sig vi vill det eller ej. Ofta kan en icke-handling vara av stort värde för att skapa en bättre värld. Att avstår från rovdrift och avverkning i hav och skogar är exempel på det. Att vara med och beskydda eller städa stränder och skogar är både givande, lärorikt och direkt nödvändigt som världen ser ut nu.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV