Energi · Vegokollen

Brewdog serverar överskattad kändisburgare med trevliga sidorätter

Brewdog Bar bjuder in till en riktigt snygg måltid med förbättringspotential.

Kungshöjd bjussar inte alltid på de mest utmanande veganmenyerna. Det ligger en lång rad restauranger på Kungsgatans västra del, i backen ner mot Esperantoplatsen, men ett av de få haken som har något vettigt att erbjuda är Brewdog Bar. Det är dit som Vegokollen styr kosan till denna vecka.

Det som började som ett bryggeri, startat av två skottar och deras hund, har under åren lyckats växa till en kedja med närmare 50 barer runt om i världen och dessutom ett nyöppnat hotell: The Doghouse. Det hittills enda Brewdog i Göteborg såg dagens ljus 2014.

Vid vårt senaste besök för två år sedan serverades dogs – ja, alltså korvar – till hungriga veganer. De var egengjorda med skiftande kvalitet men med riktigt god topping. Nu har vi läst om Vegan Mondays: två för en och med Beyond Burger på menyn. Det blir många utropstecken när vi diskuterar konceptet men det finns ett litet uns av oro. Det här med Beyond Burger har inte helt och hållet varit min grej.

Det är en världskänd burgare och många investerare har varit där och sniffat. Och populär har den blivit, med sin säregna, köttlika smak och konsistens. Det är i alla fall vad folk säger. Personligen vet jag inte riktigt vad den ska smaka. Jag har ju inte ätit kött på 25 år.

Första gången jag testade den var på Scandics restaurang Hak och det var väldigt mycket burgare och väldigt lite tillbehör. På växande kedjan Bastard Burgers hade man lyckats bättre och fläskat på rejält med dressingar. Hur kommer Brewdog att stå sig, undrar vi nu. Vi kliver in i den lilla puben och tar plats vid fönstren.

Burgaren Hail the cale är lite naken och skulle behöva mer topping
Burgaren Hail the cale är lite naken och skulle behöva mer topping. Foto: Jenny Luks

Det är en trevlig lokal med robust trä och tegel samt väggmålningar med graffitikänsla. Självklart är det ölen som står i fokus men maten har också en given plats. Vi beställer det mesta som vi tycker verkar passa ihop. En burgare som beskrivs som en ”Beyond meat patty, vegan chipotle slaw, vegan cheddar cheese, roasted red peppers, lettuce and pickles in a vegan bun” och en som beskrivs som ”Beyond meat patty, smoky BBQ sauce, hummus, sundried tomat and crispy kale in a vegan bun”.

Det vill säga en burgare av lite mer traditionell karaktär och en lite mer ovanlig sort med grönkål, soltorkade tomater och hummus. Och det här med veganska varianter av buffalo wings, som trendat de senaste åren, beställer vi så klart också, i detta fall i form av blomkål och broccoli. Jag är barnsligt förtjust i både blomkål och broccoli. Vad kan gå fel?

Vi får snart in varsin plåtbricka med alla de komponenter vi beställt och det ser riktigt frestande ut. Förutom burgare och pommes frites pryds brickan av en skål majonnäs samt en elegant hög med rödkål. Och så har vi buffalo blomkålen och broccolin förstås.

De är riktigt bra och ordentligt syrliga. Jag vet inte i exakthet vilken marinad de ligger i men tungan krullar ihop sig totalt. Jag, som älskar vinägerchips, är nöjd med syrligheten men jag kan väl erkänna att det är lite överkant. Men bara lite. Vi känner tydlig smak av grönsakerna och de har lagom med stuns.

Nu ska vi sätta tänderna i burgarna. De är genomstuckna av traditionella bautaknivar men jag lägger min åt sidan och granskar innehållet i burgerekipaget. Själva pucken är flera centimeter hög och det är där hela problemet ligger, känner jag. Den är klurig att skapa en välkomponerad burgare med. Här har vi en ostskiva, vi har en trevlig coleslaw, sallat och lite annat grönt men det blir torrt.

Ett problem som vi ofta stöter på, mitt sällskap och jag, är att restaurangerna inte vågar låta dressing rinna ut på sidorna, inte vågar steka burgarna i mycket fett, inte vågar hantera veganmat på samma sätt som kött. Vi vill ha drypande, onyttiga och saftiga burgare som alla andra. Jag hade faktiskt velat ha lite ketchup eller några tomatskivor. Burgarna känns väldigt vuxna, på något sätt.

Felet ligger kanske inte helt och hållet hos just Brewdog – även om jag hade hoppats på mer klet – utan även på själva tillverkaren. Man har skapat en köttliknande produkt men inte gått hela vägen. Måltiden på Brewdog som helhet är trots alls över medel. Mitt sällskaps grönkålsburgare drar ner betyget en smula. Den är lite naken och toppingen försvinner tillsammans med jättepucken. Och hummus kanske inte är det bästa burgertillbehöret.

Efterrätter tillhör inte vanligheterna på en pub så Brewdogs sundae är en fin överrsakning
Efterrätter tillhör inte vanligheterna på en pub så Brewdogs sundae är en fin överrsakning. Foto: Jenny Luks

Jag avslutar med en sundae. Jag är proppmätt men måste ta en för laget, så att säga. Jag får in ett glas med chokladglass, smulade Oreokakor, chokladsås och vispad vegansk grädde. Alla komponenter är så klart färdigköpta men det är bra varor så jag klagar inte. Den är ett trevligt avslut på kvällen. Förbättringsförslagen från min sida är: Strunta i den där överskattade Beyondburgaren eller dränk den i göttigheter.

Brewdog Bar, Kungsgatan 10B, Göteborg

Betyg:

3,5/5

Priser:

Beyond meat burger: 175 kronor.
Hail the kale: 175 kronor.
Blomkål/broccoli liten: 55 kronor.
Vegan sundae: 85 kronor.