Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

Den som inte kan namnet på sina svampar kan få hjälp i Botaniska trädgården måndagen den 19 augusti.

Konst: Vernissage Jarl Hammarberg
Konstnären och författaren Jarl Hammarberg gick bort tidigare i år. Utställningen på Galleri PS var redan inplanerad och visas nu med vernissage i morgon, lördag. Jarl Hammarberg beskrev själv denna utställning som en utgångspunkt i konkretismen. Det blir också musik av Jonny Wartel.
Tid: 12.00-16.00
Plats: Galleri PS
Kostnad: Gratis.

Fest: Hisingsfestivalen
Ungdomssatsningen Hisingen med flera välkomnar till årets Hisingsfestival, som är en dag fylld med aktiviteter och upplevelser. Årets festival hålls i Jubileumsparken i Frihamnen, arrangerad av och för ungdomar. Det blir dansworkshops, spoken word, boksläpp, sportaktiviteter och mycket annat.
Tid: 13.00-23.00
Plats: Jubileumsparken, Frihamnen
Kostnad: Gratis.

Konst: Samtidskonst och digitalisering
Hur förhåller sig samtidskonsten till den teknologiska utvecklingen? Konsthallen välkomnar till ett symposium på Stadsteatern, om den digitala teknologins estetiska och politiska konsekvenser, utforskade genom olika samtida konstnärliga praktiker i form av panelsamtal och presentationer.
Tid: 13.00-17.30
Plats: Göteborgs stadsteater
Kostnad: Gratis.

Musik: Slottsskogen goes progressive
För tjugonde gången arrangerar föreningen GARF progrockfestivalen Slottsskogen goes progressive. Detta i intimt samarbete med Studieförbundet Sensus. På scen återfinns bland annat artisterna och banden Moonmadness, Ring of gyges, Panzerpappa, Sventh Wonder och Magnifznt.
Tid: 15.00-23.00
Plats: Slottsskogen
Kostnad: Gratis.

Musik: Summertime world music i Majorna
Bosnia express presenterar en konsertserie på utomhusscenen vid Mariaplan. Totalt nio konserter varje lördagskväll i juli och augusti. Turen har kommit till Marianne Holmboe och Emil Pernblad.
Ett samarbete mellan bland annat Balkan Blues Company och Sommarmelad.
Tid: 19.00
Plats: Mariaplan
Kostnad: Gratis.

Söndag 18 augusti

Fest: Eid-firande för alla
Världskulturmuseet i samarbete med bland andra Göteborgs stad välkomnar alla till den traditionella muslimska högtiden och familjefesten Eid Al-adha. Det blir ett glädjefyllt och underhållande heldagsprogram med pyssel, bus och familjevänliga aktiviteter för både de yngre och äldre.
Tid: 11.00-18.00
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: Gratis.

Dansvänliga Balkanensemblen Andra generationen spelar i Positivparken torsdagen den 22 augusti
Dansvänliga Balkanensemblen Andra generationen spelar i Positivparken torsdagen den 22 augusti. Foto: Fredrik Persson/TT

Måndag 19 augusti

Aktivism: Klimatpolitik ur trafik
Den 19 augusti höjs priset på månadskorten i Göteborg med 135 kr på grund av att kommunen dragit in sin subventionering. Samma dag träffas Extinction Rebellion Göteborg i Brunnsparken för att informera kollektivtrafiksresenärer om klimatkrisen och prata om att prishöjningen.
Tid: 17.00
Plats: Brunnsparken
Kostnad: Gratis.

Natur: Svampbestämning
Snart drar svampsäsongen igång på allvar och enligt Botaniskas svampexperter har säsongen börjat bra. Varje måndagskväll 19 augusti-7 oktober kan man ta med sig svampen man inte kan namnet på och få svar av svampexperterna Magnus Neuendorf och Robert Daun.
Tid: 18.00-20.00
Plats: Botaniska trädgården
Kostnad: Gratis.

Onsdag 21 augusti till fredag 23 augusti

Konst: Tramlines
Tramlines kommer tillbaka till Blå stället. Med inspiration av konstnären Phoebe Boswells sju meter långa teckning Tramlines, har elever från Lövgärdesskolan skapat en lika stor Tramlines #2, med eget innehåll och egna bilder. På torsdag, 22 augusti, bjuds det också in till en teckningsworkshop.
Tid: 16.00-18.00
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.

Onsdag 21 augusti

Samtal: Möt två fristadskonstnärer
Fristadskonstnärerna Ali Alibrahim och Abduljabbar Alsuhili berättar om sitt konstnärskap och sin politiska kamp i samtal med Mustafa Can. Ali Alibrahim är undersökande journalist och dokumentärfilmare från Syrien och Abduljabbar Alsuhili är skådespelare och aktivist från Jemen.
Tid: 18.00-19.00
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Torsdag 22 augusti

Musik: Andra generationen
Under 30 år har Andra generationen spelat musik influerad av Balkanområdet, där också de flesta av medlemmarna har sitt ursprung. Förutom ett oräkneligt antal spelningar runt om i Sverige och övriga Europa, har svänget tagit bandet till Melodifestivalen inte mindre än två gånger.
Tid: 18.00-19.00
Plats: Positivparken, Frölunda kulturhus
Kostnad: Gratis.

Torsdag 22 augusti

Musik: Kärleksfull hyllning till Sonya Hedenbratt
2014 firade Masthuggskyrkan 100 år och då gjordes en hyllning till sångerskan Sonya Hedenbratt. Det var också då som Lina Melander och Sven-Eric ”Svenna” Dahlberg träffades för första gången och sedan dess har de gjort ett antal hyllningskonserter till Sonya. Hör dem på torsdag, 22 augusti.
Tid: 19.00-20.00
Plats: Masthuggskyrkan
Kostnad. Gratis.

Folkkära jazzsångerskan Sonya Hedenbratt hyllas på Masthuggskyrkan på torsdag, 22 augusti
Folkkära jazzsångerskan Sonya Hedenbratt hyllas på Masthuggskyrkan på torsdag, 22 augusti. Foto: Scanpix

Fredag 23 augusti till lördag 24 augusti

Festival: Reclaim Pride
50 år efter Stonewall-upproret välkomnar Reclaim Pride till en festival som minns HBTQAI+-rörelsens rötter. En plats där inte storföretag, politiska partier, myndigheter eller ordningsmakt tillåts sätta agendan. En plats av queers, för queers. Se hela programmet på reclaimpride.se.
Tid: 23-24 augusti
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: Gratis.

Fredag 23 augusti

Kultur: Elden är lös
La Vaca Loca presenterar en ny produktion där kollektivets inverkan formar, skapar, suddar och smeter färg i vår tillvaro. Platserna är bland annat det anrika Gathenhielmska kulturreservatet vid Stigbergstorget. Medverkande är Hedda Hater, Mic Linder, Sebastian Villabona med flera.
Tid: 14.00-23.00
Plats: Gathenhielmska kulturreservatet och Elis Corner
Kostnad: 109 kronor.

Kultur: Black Ribbon Day – 30 år sedan Berlinmurens fall
Göteborgs stad uppmärksammar Black Ribbon Day som är en internationell minnesdag för att hedra offren för stalinism, nazism och andra totalitära regimer. På programmet finns bland annat ljuständning, filmvisning, musik och invigningstal av kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin.
Tid: 17.00-18.30
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV