Radar · Nyheter

Jäst ska bli miljövänlig plast

På Chalmers vill man göra miljövänlig plast av jäst.

I dag är plastavfallet ett av våra största miljöproblem. Nu tror forskare på Chalmers att det kan lösas med hjälp av jäst.

Att plastavfallet inte är hållbart har vi vetat länge, och nu börjar materialet  bytas ut och engångsprodukter i plast förbjuds. Papper, majs och trä är material som har fått ersätta plasten, men de fungerar inte alltid – framförallt inte i livsmedelsindustrin när flytande varor ska paketeras.

Thomas Andlid, docent i livsmedelsvetenskap vid Chalmers institution för biologi och bioteknik, berättar i ett pressmeddelande från Chalmers att det redan är möjligt att producera miljövänlig plast:

– Polymeren PHB produceras naturligt i vissa bakterier och är en utmärkt komponent. Plast av PHB sägs brytas ner och försvinna efter bara några månader i jord – lite beroende på jordens sammansättning förstås – och lämnar inga giftiga rester efter sig.

Men PHB-tillverkningen är både för dyr och för långsam. Därför har nu Thomas Andlids forskarlag på Chalmers istället börjat titta på hur jäst kan efterlikna PHB och på så sätt bli till miljövänlig plast. Och Thomas Andlid har en förhoppning om att den miljövänliga plastproduktionen kan bli effektiv. 

– Vi vet redan att vår jäst producerar stor mängd olja, det bevisar att den producerar mycket av rätt molekyl. Nu ska vi alltså omdirigera processen så att det istället produceras plast. Om vi lyckas tror vi att jästen också kan tillverka stora mängder av den nya plasten. Vi är något på spåren, och vi tror att detta går att få ekonomiskt hållbart, säger han i pressmeddelandet och fortsätter:

– Många branscher trycker i dag på för att få fram bättre och mer miljövänliga alternativ. Det finns helt klart en efterfrågan.