Energi · Göteborgskollen

Hisingsfestivalen görs av och för ungdomar

Hisingsfestivalen äger rum i Jubileumsparken mellan kl 13 och 23 imorgon.

På lördag är det dags för Hisingsfestivalen, ett initiativ startat av Ungdomssatsningen Hisingen som har blivit ett återkommande sensommarevent de senaste tre åren. Vi tog ett snack med Johanna Palm som tillsammans med en ung arrangörsgrupp projektleder festivalen.

Berätta, vad kommer hända i år?

– I år är festivalen uppdelad i två sjok. Mellan klockan 13 och 17 har vi olika aktivieter, till exempel får man prova på olika sporter, vi kommer ha spoken word, boksläpp och audition till Flunsåstalangen. Sedan på kvällen sätter vi igång på scenen med olika artister som rapparen Dree Low och hiphopartisten Adrijana. Det som är speciellt i år är också att vi har haft en ungdomsgrupp som har planerat nästan allting och som kommer att genomföra hela festivalen.

Hur har arbetet tillsammans med ungdomarna gått till?

– Vi samlade ihop en grupp bestående av sex ungdomar från olika stadsdelar i hela staden som antingen hade tidigare erfarenhet av den här typen av arbete eller som ville lära sig. Sedan har de arbetat några timmar i veckan med det här sedan midsommar. En del har jobbat med marknadsföring, andra med artistbokningar men alla har varit med och tagit gemensamma beslut om allting.

När ni började för två år sedan var ni på Gothenburg Film Studios, förra året var ni på Dansbanan Kvilleplatsen och i år kommer ni att vara i Jubileumsparken – hur kommer det sig att ni flyttar runt varje år?

– Grejen med Hisingsfestivalen är att den är föränderlig. Vi gör det som passar bäst varje år och i år fick vi till ett bra samarbete med Passalen (ideell förening som verkar för att skapa inkludering i samhället för barn och unga med funktionsvariation, reds. anm.) som håller till i Frihamnen. Så under dagen kommer de också att ha aktiviteter med bad och segling. Och så känns Jubileumsparken som ett väldigt bra ställe att ha en festival på!