Energi

Hallå där…!

Världskulturmuseet i Göteborg.

…Reclaim Pride som äger rum 23-24 augusti på Världskulturmuseet och som valt att medverka i intervjun anonymt.

Varför behövs Reclaim Pride?

– Vi ser att utvecklingen mot allt mer kommersiella pridefestivaler gör att HBTQIA+-personers frågor prioriteras bort för att locka sponsorer. Reclaim Pride är antikapitalistiskt, alltså välkomnar vi bara dem som på riktigt bryr sig om HBTQIA+-personers rättigheter utan att loggor från myndigheter, partier eller företag behöver synas.

– Reclaim Pride finns för att det behövs. Reclaim Pride skiljer sig från West Pride, Stockholm Pride och andra reklamprides genom att tillämpa platt organisering och en intersektionell analys med målet att ha en platt struktur utan hierarkier och pinkwash, en festival av queers för queers.

Ni har valt att JO-anmäla Göteborgs stad. Hur kommer det sig?

– Reclaim Pride arrangerades för första gången i augusti 2018 på ungdomssatsningen Fängelset som är en del av Göteborgs stad. Då skulle vi ha en visning och ett efterföljande panelsamtal om filmen Burka Songs 2.0, som handlar om kolonialism, vita rum och vilka röster som får höras i offentligheten. På ett obehagligt metavis har ämnena i filmen materialiserats genom Göteborgs stads försök att stoppa Fatima Doubakil, som medverkar i filmen, från att delta i panelsamtalet med en vag förklaring om att de inte kunde vara säkra på att hon står bakom demokratiska värderingar.

– I efterhand mejlade vi Göteborgs stad och begärde ut offentliga handlingar i ärendet, men det fanns ingenting. Beslutet hade alltså fattats utan att något underlag tagits fram och även utan att dokumenteras. Det gick upp för oss att en person kan bli utesluten och brännmärkt som odemokratisk utan att få veta varför eller ges möjlighet att bemöta det. Vi JO-anmälde staden för att vi menar att de har handlat i strid med förvaltningslagstiftningen, och att beslutet, beslutsprocessen samt hanteringen av ärendet strider mot regeringsformen.

Vad kommer hända under de här dagarna?

– Det kommer bli föreläsningar, panelsamtal, konstutställning, workshops, musik, poesi, öppen scen, freeshop, pysselhörna, filmvisning, teater, tarot readings, queerklippningar med mera. I vårt program i år har vi prioriterat akter som har erfarenhet av att bli rasifierade eftersom vi vill försöka motverka vithetsnormen inom priderörelsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV