Radar · Nyheter

Föräldrar kan få betala dubbelfakturor på grund av kommunmiss

På grund av en miss från kommunen kan föräldrar med barn i förskolan tvingas betala två fakturor inom en kort period.

Trots att det borgerliga styret i Göteborg har fattat ett beslut om att förskoleavgift ska betalas även för juli månad så skickades inga fakturor ut i juli. Men pengarna för juli kommer nu ändå att krävas in av kommunen, rapporterar GP
– Det kan bli en ekonomisk katastrof för familjer som lever på marginalen, kommenterar V:s kommunalråd Daniel Bernmar på Facebook.  

I måndags avslöjade GP att det inte skickades ut någon faktura till föräldrar med barn i förskolan i juli. Detta trots att Alliansens budget som gick igenom i höstas slog fast av även juli ska vara avgiftsbelagd. Ordföranden i förskolenämnden Anna Rhedin (M) menade då att det hela berodde att det stod fel i handlingarna som låg på bordet när kommunfullmäktige fattade det formella beslutet. I en bilaga till beslutet om när avgifterna ska tas ut står det: ”Avgift betalas från den dag platsen står till förfogande. Juli månad är avgiftsfri.”

På måndagen sa Anna Rhedin att hon inte visste om det skulle gå att ta ut en avgift för juli på grund av den här skrivningen, något som hon två dagar senare fick backa ifrån.

– Vi kommer att fakturera, men jag har bett om att det ska bli längre betalningstid på de fakturor som går ut nu, sa hon till GP i onsdags.

Orsaken menar hon är att pengarna behövs i den kommunala verksamheten och att de lutar sig mot budgetbeslutet i november och inte mot beslutet i fullmäktige i mars med den felaktiga skrivningen.

För en familj med tre barn varav två är i åldern 1-2 år kan det röra sig om upp till 2850 kronor som de betalar i månaden.

Jenny Broman, oppositionsråd med ansvar för skolfrågorför Vänsterpartiet i  Göteborg är kritisk till hur Alliansen har hanterat situationen:

– Det är inte föräldrarnas fel att det blir en till avgift. Vi måste erbjuda delbetalning för att de ska kunna klara av det, säger hon till GP.

Hon får medhåll av partikollegan och 2:e vice ordföranden i Kommunstyrelsen Daniel Bernmar som i en kommentar på Facebook också hävdar att beslutet i kommunfullmäktige i mars inte ska ha handlat om att fastställa avgifterna.

”Förskolenämnden har helt enkelt inte genomfört högerstyrets budget med att ta ut avgift för juli. Så enkelt är det. Nu återstår bara två alternativ. Skära ner 40 miljoner kronor i verksamheten eller dubbelfakturera alla barnfamiljer för augusti. (…) Nämnden har inte heller informerat ordentligt om höjningen på förhand. Det kan bli en ekonomisk katastrof för familjer som lever på marginalen. Särskilt direkt efter semestern”, skriver han.