Radar · Nyheter

Ungdomsidrottare tog upp kampen mot fimparna

Under Fimpkampen gjorde ungdomsidrotten en insats för ett renare Göteborg.

Under Gothenburg Culture Festival den 9 och 10 augusti gjorde lag från ungdomsidrotten i Göteborg en städinsats i centrala Göteborg. Eventet kallas Fimpkampen, och är en städtillställning i syfte att belysa problematiken med fimpar.

En liten fimp på marken innebär ofta stora problem; de förökar sig i en alarmerande takt, de förfular stadsmiljön, de är svåra att städa upp, de innehåller mikroplaster och gifter och riskerar att hamna i vattnet, där fiskar och fåglar kan missta dem för mat. Fimpar står för 70 procent av allt skräp per tio kvadratmeter och är med råge det vanligaste skräpföremålet i Göteborgs stadsmiljö.

Mot bakgrund av detta inledde Göteborgs Stad ett samarbete med Städa Sverige för att sätta fokus på nedskräpning i allmänhet och fimpar i synnerhet. Resultatet blev Fimpkampen, som gick av stapeln den 9 och 10 augusti i Green Corner i Bältespännarparken. Målet var att städa upp allt skräp i närområdet och samtidigt få igång en dialog med göteborgarna och sprida kunskap om nedskräpningens, och framför allt fimparnas, skadliga påverkan på miljön.

Namnet på eventet – Fimpkampen – är en både en blinkning till idrotten och en symbol för Göteborgs Stads förebyggande arbete mot nedskräpning. Under de två dagar Fimpkampen pågick fick ett tiotal lag med ungdomar från olika lokala idrottsföreningar gå på skräpjakt i centrala Göteborg. Start och mål för Fimpkampen var Bältespännarparken, där det även fanns ett bemannat tält med information.