Radar · Nyheter

TV-skärmar i väntrum kan ge större intresse för medicinsk forskning

Om personer får ta del av medicinska nyheter via tv-skärmar i väntrum så ökar intresset för detta med 30 procent, jämfört med personer som inte blivit servade på samma sätt. Det visar ett forskningsprojekt som forskare från Göteborgs universitet varit involverade i. 

Syftet med studien, som publicerades i den medicinska tidsskriften BMJ Open, var att ta reda på intresset för hälsorelaterad forskning, att undersöka i vilken utsträckning folk vill bli aktivt informerade om pågående medicinska studier i närområdet, samt vilken inverkan stora tv-skärmar kan ha på detta intresse.

För att ta reda på detta har två tv-skärmar placerats i väntrum på akutmottagningar i Australien. När skärmarna var igång visades korta texter om aktuella forskningsstudier i närområdet. Därefter gjordes en enkätundersökning med drygt tvåtusen personer som suttit i minst tio minuter i väntrummet. Förutom att den grupp som varit inne i väntrummet när skärmarna varit igång hade ett betydligt större intresse för medicinsk forskning kunde man också konstatera att intresset ökade med stigande ålder och att kvinnor generellt sett var mer intresserade än män. 

– Folk är intresserade och vill veta mer, och det är oerhört viktigt att stimulera intresset för evidensbaserad medicin, annars riskerar vi att på sikt tappa finansiering till medicinsk forskning, säger Ronny Gunnarsson, adjungerad professor i allmänmedicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och studiens försteförfattare. Han fortsätter:

– Alternativen finns redan, i Facebook-grupper och på andra håll, där skolmedicinen ses som något fult som man vill komma bort ifrån. Om den attityden slår rot på allvar riskerar vi en situation där skattepengar kanske går till sådant som saknar evidens, och då blir det mindre pengar till evidensbaserad medicin. Det här är en ödesfråga.