Energi · Vegokollen

Smått men sprakande av smaker på Tacos & Tequila

Tacos & Tequila erbjuder smakrika soft tacos med broccolisorten broccoloco.

Vegokollen är tillbaka i det gamla Auktionsverket på Tredje långgatan, där Avenyfamiljen byggt ett mindre imperium. Vi har testat Made in China och Taverna Averna. Nu är det Tacos & Tequila som är föremål för granskning. Kan maten leva upp till förväntningarna?

Vegokollen har tidigare recenserat fyra av de restauranger som ingår i Avenyfamiljen – alla med hyfsade betyg och med Made in China i toppen. I dag hade vi planerat att besöka Kafé Magasinet som profilerat sig i sociala medier som ett skönt, avslappnat häng med bowls och pizza. Men när vi kommer dit och tittar i menyn, inser vi att pizzan verkar vara samma som på Taverna Averna. Plötsligt känns det inte aktuellt längre, eftersom den redan är recenserad.

Vi vänder oss 180 grader och går i stället till grannrestaurangen Tacos & Tequila. Vädret är en aning ostadigt men vi chansar och sätter oss utomhus, i den delen som saknar tak. Hela innergården är både snygg och mysig. Den känns lite som en plats jag skulle tipsa turister att besöka.

Tacos & Tequila har helt klart stått på att-göra-listan ett bra tag. Jag faller ganska snabbt för den trevliga atmosfären. Det är färgglatt men stilrent. Inomhus är lokalen – precis som grannarnas – lite industriell i sin karaktär och med öppet kök.

Vi får besök av servitören och han förklarar rätterna för oss. Det som är veganskt är förvisso utmärkt på menyn, men vi vill ändå veta vad som passar. Hur många rätter bör man beställa? Vi får rekommendationen att beställa varsin portion tacos samt två sidorätter. Jag väljer guacamole med majschips. Sällskapet mixtrar lite med menyn och beställer sweet fries med salsa roja.

Drycker står snart på bordet och vi spanar in några gulliga hundar medan vi väntar. Det är lagom mycket gäster som håller en lagom hög ljudnivå. Vi får strax in våra sidorätter och jag hajar genast till. Jag hade helt andra förväntningar på en 95-kronorsrätt. Kanske ett jättefat med nachos? En jätteskål med guacamole? Nix pix, detta är smått. Eller kanske rent av snålt? Dessutom är chipsen faktiskt inte så fasligt roliga.

Majschips serveras med en chunky guacamole
Majschips serveras med en chunky guacamole. Foto: Hendrik Zeitler

Sötpotatisen och salsa rojan är dock oklanderliga och av nån anledning bra mycket billigare. Salsan är ljusröd, len och perfekt söt. Nu får vi in våra tacos. Jag brukar inte klaga på mängden. Det är rent av lite ofint. Men emellanåt sparkar jag ändå bakut när rätter är kraftigt underdimensionerade i relation till priset, åtminstone när det inte handlar om fine dining där det ju är omsorgen som kostar.

På vår tacosanpassade hållare i metall finns fyra soft tacos, det vill säga två var. Och de är inte stora. Och ingredienserna är billiga. Men: De är faktiskt ruggigt goda. Kanske de bästa jag ätit. De beskrivs som Beer battered broccoloco, pasilla BBQ, semi dried tomatoes, spicy onions i menyn. Broccoloco är en sötare broccolivariant med längre stjälkar. Tacosen är snygg, inbjudande, välkomponerad, genomtänkt och riktigt, riktigt välsmakande. Det är sött och salt och det sprakar av umami.

Jag vill beställa en extra portion men plånboken kanske exploderar så jag låter bli. Det är klurigt med restauranger i mellanprisskiktet. Är det värt? Är jag snål? Är det jag som är kinkig? Maten är ju god. Jag bestämmer mig för ett betyg strax över medel. Varmrätten är ju riktigt bra, majschipsen lite svajiga och jag kan bara inte – hur mycket jag än försöker – bortse från att två soft tacos inte mättar magen.

Tacos & Tequila

Tredje långgatan 9, Göteborg
Priser:
Guacamole och majschips: 95 kronor.
Två broccoloco tacos: 125 kronor.
Sweet potato fries med salsa roja: 60 kronor
Betyg: 3,5/5