Radar · Nyheter

Sabotage mot turismen på Mallorca

Många turister reser årligen till den spanska ön Mallorca i Medelhavet för att ta del av de många stränderna.

En sabotageaktion har genomförts på spanska Mallorca i protest mot den omfattande turismen på ön. Aktivisterna vänder sig bland annat emot de många hyrbilarna som används inom turistindustrin.

Polisen utreder händelsen som inträffade i tisdags, rapporterar France 24. Den vänsterextrema gruppen Arran, som kämpar mot massturism, har publicerat en video på Twitter som visar hur gruppens medlemmar saboterar bilar i regionhuvudstaden Palma genom att klottra på dem, krossa bilarnas rutor och punktera däcken.

Gruppen motiverar aktionen med att det finns fler än 100 000 bilar som hyrs ut inom turistindustrin på Mallorca, och motsätter sig utsläppen som bilarna medför samt att staden ”omvandlas till ett skyltfönster för turismen”.

Men alla håller inte med. Den tidigare regionpresidenten José Ramon Bauza skriver i en tweet att han vill tacka de turister som använder hyrbilar för att ”besöka paradiset där vi bor, och som stärker vår ekonomi”.

Spanien är det näst populäraste resmålet i världen med 82,6 miljoner turister under förra året, enligt France 24. Turismen står för 10 procent av Spaniens BNP och upp till 45 procent av ekonomin på ögruppen Balearerna där Mallorca ingår.

Arran har tidigare genomfört aktioner i Barcelona, där affischer och banderoller satts upp med budskapet ”turismen dödar staden”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV