Radar · Nyheter

Alliansen vill sluta driva lantgårdar i kommunal regi

Fritidslantgården Galaxen i Bergsjön.

Den 21 augusti kommer framtiden för två så kallade fritidslantgårdar, Galaxen i Bergsjön och Bergums fritidslantgård att avgöras, det skriver ETC Göteborg. Alliansen anser inte att det hör till kommunens uppdrag att driva dessa, men alla partier är inte överens.

Inför kommunstyrelsens sammanträde den 21 augusti så har Socialdemokraterna lämnat in ett yrkande om att samla det kommunala ansvaret och ta fram långsiktiga förutsättningarna för fritidslantgårdarna Galaxen och Bergum. Alliansen har tidigare beslutat om en minskning av föreningsbidraget till Galaxen och stadsdelsnämnden i Angered har, på grund av sin dåliga ekonomi, föreslagit att djurhållningen i Bergum ska upphöra.

I dag drivs Galaxen som en ideell förening, men med bidrag från olika förvaltningar, medan Bergums fritidslantgård ägs och drivs helt av kommunen. 

Men Alliansen anser inte att kommunen borde vara med och driva den här typen av verksamhet alls.

– När frågan kommer till sin spets, nej. Det finns andra som kan göra det bättre, säger Elisabet Lann (KD), ordförande för idrotts- och föreningsnämnden till ETC Göteborg.

Istället vill hon och hennes allianskollegor att stadsledningskontoret ska utreda hur privata och ideella aktörer kan ta över driften.

Socialdemokraternas Marina Johansson är också försiktigt positiv till samarbete med ideella aktörer. Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill istället att kommunen ska skjuta till mer pengar till de båda lantgårdarna, något som Marina Johansson inte tror kommer att gå igenom.